Ότι «στρεβλώνει» τις παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές παρεμβαίνοντας για να μειώσει την τιμή του νομίσματός της, του γουάν, κατηγόρησε, χθες Πέμπτη, την Κίνα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια ώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ, εξετάζει ένα σχέδιο νόμου με στόχο την τιμωρία της Κίνας κάνοντας το υπουργείο Οικονομικών να κατηγορήσει επισήμως το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του και να εφαρμόσει κυρώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Ads

«Η Κίνα ήταν πολύ επιθετική στο να στρεβλώνει το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών υπέρ της και σε βάρος άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου. «Και η χειραγώγηση της ισοτιμίας είναι ένα παράδειγμα αυτού ή τουλάχιστον των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έκαναν ώστε το νόμισμά τους να αξίζει λιγότερο απ’ ό,τι θα υπαγόρευε φυσιολογικά η αγορά» πρόσθεσε.

Επισήμανε δε, πως, με δεδομένες αυτές τις παρεμβάσεις του Πεκίνου, η ανατίμηση του γουάν παραμένει ανεπαρκής. «Αυτό καθιστά τις εξαγωγές τους λιγότερο ακριβές και αυτό καθιστά τις εξαγωγές μας προς αυτούς περισσότερο ακριβές. Συνεπώς είδαμε μια κάποια βελτίωση, μια ελαφρά ανατίμηση, του γουάν, εδώ κι ένα χρόνο. Όμως δεν είναι αρκετό» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία εξετάζει ένα σχέδιο νόμου με στόχο την τιμωρία της Κίνας κάνοντας το υπουργείο Οικονομικών να κατηγορήσει επισήμως το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του και να εφαρμόσει κυρώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Ads

 
Το κείμενο πέρασε χθες από ένα νέο στάδιο στη Γερουσία -όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί – με μια διαδικαστική ψηφοφορία στην οποία 62 ψήφισαν υπέρ της ολοκλήρωσης των συζητήσεων και 38 κατά.

Όμως η τελική ψηφοφορία αναβλήθηκε χθες το βράδυ στη Γερουσία εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στα δύο κόμματα για ένα διαδικαστικό ζήτημα και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την προσεχή Τρίτη.

Η άνω βουλή του κοινοβουλίου των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα εγκρίνει το κείμενο, όμως από την πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο πρόεδρός της Τζον Μπένερ έχει ήδη προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι «επικίνδυνο» και υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει έναν εμπορικό πόλεμο.

Στην χθεσινή ομιλία του ο Ομπάμα, πάντως, απέφυγε να υποστηρίξει ρητά το νομοσχέδιο και επανέλαβε ανησυχίες ότι οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να συμφωνεί με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανονισμούς.