Οικονομική στήριξη στην ιταλική κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει τη μετωπική σύγκρουση με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, με τη συνεργασία των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για μια σειρά ζητημάτων από το προσφυγικό μέχρι την οικονομία. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Τραμπ πρότεινε στον Κόντε να βοηθήσει τη χώρα στον δανεισμό της το 2019, όταν η Ρώμη εκδώσει ομόλογα αξίας περίπου 400 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία, όπως υπογραμμίζουν διεθνή μέσα, είδε το χρέος της να ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ το 2017, ωστόσο δεν αντιμετώπισε πρόβλημα δανεισμού χάρη και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έδωσε πρόσβαση σε φτηνό χρήμα.

Όμως το εν λόγω πρόγραμμα θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο και τα ομόλογα, της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, φαίνεται πως δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικά όσο στο παρελθόν. Η πολιτική αστάθεια και η επιθετική πολιτική της νέας Ιταλικής κυβέρνησης έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού, βάζοντας την Ιταλία στην «κόκκινη» ζώνη.

Ads

Ωστόσο παραμένει ερώτημα πως θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τους ιδιώτες επενδυτές που δείχνουν να απομακρύνονται από τα ιταλικά ομόλογα. Θα μπορέσουν να αγοράσουν μέρος του ιταλικού χρέους; Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κρατικό επενδυτικό ταμείο, άρα θα έπρεπε να παρέμβουν τα αμερικανικά funds ώστε να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα ή η FED. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτές οι κινήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά, και κυρίως τα απαιτούμενα, ποσά για την Ιταλία

Η απάντηση στο γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί «άνοιγμα» στην Ιταλία είναι σχετικά εύκολη. Ο οικονομικός αναλυτής Κρίστοφερ Γουντ υπογραμμίζει πως με αυτόν τον τρόπο «ο Τραμπ ξακαθαρίζει την δεδηλωμένη πρόθεσή του να υποστηρίξει όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ».