Έγινε μητέρα στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας και βρήκε δουλειά ως γραμματέας σε εφημερίδα. Στη συνέχεια, η ζωή της ταυτίστηκε με την επανάσταση, τις συγκρούσεις, την εξουσία και τα σκάνδαλα στο πλευρό ενός από τους πλέον σημαντικούς άνδρες της Λατινικής Αμερικής.

Ads

Τώρα, η πρώτη κυρία της Νικαράγουα, Ροζάριο Μουρίλο, κατάφερε κάτι που μοιάζει περισσότερο με επεισόδιο από τη σειρά του Netflix «House of Cards»: Έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Ο σύζυγός της, πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα

Η εκλογή της -η νίκη του ζεύγους και τρίτη συνεχόμενη θητεία του Ορτέγκα θεωρείται βέβαιη- είναι ένα κρίσιμο βήμα σε αυτό που άνθρωποι από το περιβάλλον της περιγράφουν ως την επί δεκαετίες, μακρά ανάβαση της προς την εξουσία.

Ads

image

Η Μουρίλο άνοιξε τον δρόμο (της) βοηθώντας τους φτωχούς και κερδίζοντας στο παιχνίδι των εντυπώσεων με τον κόσμο, αλλά επίσης, κρατώντας άσβεστα τα πολιτικά μίση και παραμερίζοντας σχεδόν όλους όσοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του συζύγου της.

«Το να αρνηθείς κάτι στη μητέρα μου ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», λέει η κόρη της Zoilamérica Ortega, όπως γράφουν οι New York Times.

Ωστόσο, από πολλές απόψεις, η εκλογή της πρώτης κυρίας θα είναι μια αναγνώριση του ρόλου που ήδη διαδραματίζει στη χώρα.

image

«Δεν θα είναι αντιπρόεδρος, αλλά συν-πρόεδρος », δηλώνει ο Agustin Jarquin, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ορτέγκα το 2001, αλλά τον πέταξαν έξω από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ειδοποίηση μόλις έπεσε σε δυσμένεια.

Η 65χρονη κυρία Μουρίλο -που δηλώνει ποιήτρια- είναι ήδη de facto μέλος του υπουργικού συμβουλίου και συμμετέχει ενεργά σε κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου.

Ως κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει το καθημερινό briefing.

Συνεδριάζει τακτικά με τις δημοτικές αρχές και καθιστά σαφές ότι αποφάσεις χωρίς τη δική της έγκριση δεν μπορούν να παρθούν.

image

«Δεν έχει πολλούς οπαδούς, όπως ο σύζυγός της, έχει ακόμη περισσότερους» λέει η Florencia del Carmen López, πωλήτρια. «Οι άνδρες είναι ενοχλημένοι από την κατάσταση αυτή. Η πλειοψηφία των οπαδών της είναι γυναίκες».

Όταν η Murillo απέκτησε μεγαλύτερο έλεγχο, η κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα.

Η επανάσταση στη Νικαράγουα καθαίρεσε τη δυναστεία μιας οικογένειας, μόνο και μόνο για να διατρέξει τον κίνδυνο να αντικατασταθεί από μια άλλη, γράφουν οι New York Times.

Ο 70χρονος πρόεδρος, Ντανιέλ Ορτέγκα, ήταν ο αντάρτης που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση των Σαντινίστας, η οποία ανέτρεψε τον Αναστάσιο Σομόσα Ντεμπάιλε, τον δικτάτορα που ήταν στην εξουσία από το 1930 έως το 1979.

Τώρα, η οικογένεια Ορτέγκα και οι υποστηρικτές της, ελέγχουν τις εταιρείες καυσίμων, τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα δημόσια έργα.

Στο τιμόνι είναι η Μουρίλο, η αντοχή της οποίας στη σκληρή δουλειά εκπλήσσει ακόμα και τους αντιπάλους της.

Έβαλε στόχο να αναμορφώσει τα πάντα, από τα πάρκα μέχρι την εικόνα του συζύγου της και το έκανε.

«Οι ενδείξεις υπήρχαν: Έγινε σιγά σιγά το πρόσωπο της προπαγάνδας, στην αρχή με τον σύζυγο της και στη συνέχεια χωρίς αυτόν», λέει ο Sergio Ramírez, αντιπρόεδρος του Ορτέγκα τη δεκαετία του 1980. «Τώρα φαίνεται ότι ψάχνει για πολιτική νομιμότητα. Αλλά είναι ένας ακραίος τρόπος για τη νομιμότητα» προσθέτει.

image

Εντελώς… House of Cards

Υπάρχει ωστόσο και ένα οικογενειακό δράμα, που προσδίδει έναν επιπλέον χαρακτήρα στην όλη υπόθεση.

Η Zoilamérica Ortega, το μεγαλύτερο παιδί της Μουρίλο, που υιοθετήθηκε από τον Ορτέγκα στο τέλος της εφηβείας της, θυμάται τα χρόνια εκείνα ως χαοτικά, μιλώντας για ένα πολυάσχολο γραφείο, από το οποίο έμπαιναν και έβγαιναν συνεχώς άνθρωποι.

«Κανένας δεν μας φρόντιζε, κυριολεκτικά κανείς», έλεγε σε συνέντευξη της.

Η 48χρονη Zoilamérica Ortega είχε κατηγορήσει δημόσια τον Ορτέγκα για σεξουαλική κακοποίηση επί σειρά ετών, δηλώνοντας ότι ο πατριός της εκμεταλλεύθηκε το κενό εποπτείας από την μητέρα της και καταγγέλλοντας ότι η κακοποίηση της είχε αρχίσει την περίοδο της επικράτησης των Σαντινίστας- τότε η Zoilamérica  ήταν 11 χρονών.

Οι κατηγορίες εξαπολύθηκαν δημόσια το 1998.

Αλλά η μητέρα της, η οποία έχει επτά παιδιά με τον Ορτέγκα, στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και σε κοινό μέτωπο με τα ενήλικα παιδιά τους, έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αποκάλεσε την πρωτότοκη κόρη της «ψεύτρα, που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα».

image

Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον ένας μάρτυρας υποστήριξε τις καταγγελίες της σεξουαλικής κακοποίησης, η νομική υπόθεση εναντίον του Ορτέγκα κατέρρευσε στα δικαστήρια, τα οποία ελέγχονται από το κόμμα των Σαντινίστας.

Η Zoilamérica Ortega δήλωσε ότι υπέστη αντίποινα μετά τη δημόσια καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας ήταν επικεφαλής έχασε τις πηγές χρηματοδότησης επειδή οι χρηματοδότες φοβήθηκαν ότι θα πέσουν στη δυσμένεια της κυβέρνησης.

Πριν από τρία χρόνια, η κυβέρνηση απέλασε τον Βολιβιανό σύζυγο της, το ζευγάρι αναγκάστηκε να φύγει από τη Νικαράγουα και τώρα ζει στη γειτονική Κόστα Ρίκα.

Οι επικριτές της Μουρίλο, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, υποστηρίζουν ότι η πίστη της στον Ορτέγκα ανταμείφθηκε με τη δύναμη που της έδωσε.

Σε λόγο του τον περασμένο Ιούλιο, για την επέτειο της επανάστασης των Σαντινίστας, ο Ορτέγκα διηγήθηκε τι είπε στον σύμμαχο του Φιντέλ Κάστρο για την κυρία Μουρίλο και μεταξύ άλλων, μίλησε για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της στην πολιτική, που ήταν εμφανής από νωρίς, όταν είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε διαμαρτυρία και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία.