Οι κάτοικοι της Γάζας αποτελούν πλέον το 80% του συνόλου των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν λιμό ή καταστροφική πείνα παγκοσμίως, γεγονός που σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της πολιορκίας από το Ισραήλ, τονίζει σε μια δραματική ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads

«Αυτή τη στιγμή κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει, το ένα τέταρτο του πληθυσμού λιμοκτονεί και παλεύει να βρει τροφή και πόσιμο νερό και επίκειται λιμός. Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν επαρκή διατροφή και υγειονομική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επιπλέον, όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών – υπολογίζονται σε 335.000 – διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, καθώς ο κίνδυνος συνθηκών λιμού συνεχίζει να αυξάνεται, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει πλέον να υποφέρει από καχεξία», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Η καχεξία εμφανίζεται όταν η ανάπτυξη των μικρών παιδιών παρεμποδίζεται λόγω έλλειψης επαρκούς διατροφής και προκαλεί ανεπανόρθωτες σωματικές και γνωστικές βλάβες.

Αυτό θα υπονομεύσει τη μαθησιακή ικανότητα μιας ολόκληρης γενιάς, προσθέτουν.

Ads

«Στη Γάζα κανείς δεν είναι ασφαλής. Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ κήρυξε και επέβαλε “πλήρη πολιορκία” στη Γάζα, στερώντας από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους νερό, τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, και αυτό με φόντο έναν 17ετή ισραηλινό αποκλεισμό, ο οποίος πριν από αυτόν τον πόλεμο έκανε περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας να μην έχει επισιτιστική ασφάλεια και πάνω από το 80% να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια» υπενθυμίζει ο ΟΗΕ.

«Ενώ η πλειονότητα της διανομής της βοήθειας επικεντρώνεται στις νότιες επαρχίες, από την 1η Ιανουαρίου, μόνο το 21% (5 από τις 24) των προγραμματισμένων παραδόσεων βοήθειας που περιείχαν τρόφιμα και άλλες σωτήριες προμήθειες έφτασαν στον προορισμό τους βόρεια του Wadi Gaza (σσ: περιοχή της Λωρίδας της Γάζας).».

Οι εμπειρογνώμονες, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία, «είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνθήκες στη βόρεια Γάζα, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει παρατεταμένες ελλείψεις τροφίμων και εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε βασικούς πόρους».

«Στη νότια Γάζα, μια μεγάλη συγκέντρωση ατόμων διαμένει σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε περιοχές που στερούνται βασικών ανέσεων, κλιμακώνοντας την άγρια κατάσταση.

»Είναι πρωτοφανές να πεινάσει ένας ολόκληρος άμαχος πληθυσμός τόσο ολοκληρωτικά και γρήγορα. Το Ισραήλ καταστρέφει το επισιτιστικό σύστημα της Γάζας και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο κατά του παλαιστινιακού λαού.

»Το Ισραήλ καταστρέφει και εμποδίζει την πρόσβαση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στη θάλασσα. Πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στις 27 Οκτωβρίου, περίπου το 22% της γεωργικής γης, συμπεριλαμβανομένων οπωρώνων, θερμοκηπίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη βόρεια Γάζα, έχει ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το Ισραήλ φέρεται να έχει καταστρέψει περίπου το 70% του αλιευτικού στόλου της Γάζας. Ακόμη και με την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει επιτραπεί να εισέλθει, οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν τρόφιμα και καύσιμα για να μαγειρέψουν. Τα περισσότερα αρτοποιεία δεν λειτουργούν, λόγω της έλλειψης καυσίμων, νερού και σιτάλευρου μαζί με τις δομικές ζημιές. Τα ζώα λιμοκτονούν και δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή ή να αποτελέσουν πηγή τροφής. Εν τω μεταξύ, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό συνεχίζει να μειώνεται, ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει λόγω της εκτεταμένης καταστροφής των νοσοκομείων, αυξάνοντας σημαντικά την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.

»Το Ισραήλ έχει επίσης καταστρέψει πάνω από το 60% των παλαιστινιακών σπιτιών στη Γάζα, επηρεάζοντας άμεσα τη δυνατότητα μαγειρέματος οποιουδήποτε φαγητού, και προκαλώντας ανθρωποκτονίες μέσω της μαζικής καταστροφής κατοικιών, καθιστώντας την περιοχή ακατοίκητη. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ έχει εκτιμήσει ότι σχεδόν το 85% του πληθυσμού της Γάζας – που αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους – είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα σε αναζήτηση ασφάλειας.

»”Έχουμε κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου γενοκτονίας υπενθυμίζοντας σε όλες τις κυβερνήσεις ότι έχουν καθήκον να αποτρέψουν τη γενοκτονία. Το Ισραήλ όχι μόνο σκοτώνει και προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του, αλλά επίσης επιβάλλει συνειδητά και σκόπιμα υψηλό ποσοστό ασθενειών, παρατεταμένο υποσιτισμό, αφυδάτωση και πείνα καταστρέφοντας τις υποδομές των πολιτών”, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. “Η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους της Γάζας αμέσως και χωρίς κανένα εμπόδιο για να αποφευχθεί η πείνα”.

»”Ο συναγερμός μας για την εξελισσόμενη γενοκτονία δεν αναφέρεται μόνο στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Γάζας, αλλά αφορά επίσης τον αργό πόνο και θάνατο που προκαλεί η μακροχρόνια κατοχή του Ισραήλ, ο αποκλεισμός και η τρέχουσα καταστροφή των πολιτών, καθώς η γενοκτονία προχωρά μέσα από μια συνεχή διαδικασία και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός”.

»”Ο σαφής δρόμος για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους βρίσκεται στην υλοποίηση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της παύσης της ισραηλινής κατοχής”», καταλήγει ο ΟΗΕ.