Οι αντάρτες από την Ουγκάντα που ανήκουν στον Στρατό Αντίστασης Σεϊνιέρ (LRA) σκότωσαν τουλάχιστον 290 άτομα στα τέλη του 2009 στο βορειοανατολικό τμήμα της Λ.Δ. Κονγκό, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ, με βάση έναν κατάλογο μη κυβερνητικής οργάνωσης που αναφέρει βασιζόμενη σε δικό της έλεγχο ότι οι νεκροί είναι 321, ενώ η επίσημη Κινσάσα κάνει λόγο για 25 νεκρούς.

Ads

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λ.Δ.Κονγκό (Monuc) οι αντάρτες του LRA σκότωσαν τουλάχιστον 290 πολίτες και απήγαγαν τουλάχιστον άλλους 150.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι 321.

Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης της κονγκολέζικης κυβέρνησης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα θύματα των ανταρτών δεν ξεπερνούν τα 25.

Ads

«Δεν πρόκειται για σφαγή, όπως αναφέρεται από την οργάνωση HRW, αλλά απλώς για τα θύματα κάποιων ατόμων που δρουν ανεξέλεγκτα, και ανήκουν στον LRA μέλη του οποίου κινούνται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας» , αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού, Λέσα Μπάμπι Λουζόλο.