Η Αλ Κάιντα έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν και «αυξημένη ελευθερία δράσης» με τη δυνατότητα να εξαπολύσει νέες μακρινές επιθέσεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει μια έκθεση του ΟΗΕ που βασίζεται σε πληροφορίες που παρείχαν κράτη – μέλη.

Ads

Η αξιολόγηση, από την επιτροπή του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν και άλλων που ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια του Αφγανιστάν, θα εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει ξανά βάση διεθνών τρομοκρατικών επιθέσεων μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πέρυσι, σχολιάζει ο Guardian.

Όπως αναφέρει η efsyn, οι επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επισημάνουν πιθανότατα την περιγραφή της έκθεσης για μια «στενή σχέση» μεταξύ της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν ως απόδειξη ότι η απόφασή του να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν λάθος.

Ωστόσο, μια εισροή ξένων εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν δεν έχει πραγματοποιηθεί, με μόνο έναν μικρό αριθμό αφίξεων να έχει εντοπιστεί.

Ads

Αν και η Αλ Κάιντα έχει επισκιαστεί από τη βία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία χρόνια, παραμένει μια πιθανή απειλή με παρουσία σε μέρη της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής και του Σαχέλ. Αρκετές δεκάδες ανώτεροι ηγέτες της Αλ Κάιντα εδρεύουν στο Αφγανιστάν, καθώς και συνδεδεμένες ομάδες όπως η Αλ Κάιντα στην Ινδική Υποήπειρο.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τηρούν μια συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ το 2020 –πριν αναλάβουν την εξουσία– στην οποία υποσχέθηκαν να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και έχουν επιμείνει ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών.

Η έκθεση του ΟΗΕ πιστώνει στους Ταλιμπάν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να περιορίσουν την Αλ Κάιντα, αλλά εγείρει ανησυχίες ότι αυτές μπορεί να μην διαρκέσουν.

Ένας άγνωστος αριθμός μελών της Αλ Κάιντα αναφέρεται ότι ζει στην πρώην διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, όπου ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, αν και λένε ότι αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ένα ξαφνικό κύμα δηλώσεων και επικοινωνιών από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα,  Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, υποδηλώνει ότι «ίσως είναι σε θέση να ηγηθεί πιο αποτελεσματικά από ό,τι ήταν δυνατό πριν από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν».

Μια προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο αλ-Ζαουαχίρι ήταν σοβαρά άρρωστος και ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο 70χρονος μπορεί να είναι νεκρός.

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο βετεράνος μαχητής έχει επικεντρωθεί στην επέκταση της υποστήριξης και της παρουσίας της βάσης στον ισλαμικό κόσμο από τότε που ανέλαβε την Αλ Κάιντα το 2011, όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν.

Αν και η οργάνωση είναι απίθανο να πραγματοποιήσει ή να κατευθύνει επιθέσεις εκτός Αφγανιστάν για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω έλλειψης ικανοτήτων και περιορισμού των Ταλιμπάν, ο μακροπρόθεσμος στόχος της εξακολουθεί να είναι να επιστρέψει στην «παγκόσμια τζιχάντ», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι η δέσμευση των Ταλιμπάν να εμποδίσει την Αλ Κάιντα να ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία τρομοκρατίας «είναι αβέβαιη μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα». Αυτή η προσπάθεια ενισχύθηκε όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, λέει, με την Αλ Κάιντα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαινομενική νίκη της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής για να προσελκύσει νεοσύλλεκτους και χρηματοδότηση και να εμπνεύσει οργανώσεις – παρακλάδια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Απρίλιο, η Αλ Κάιντα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο αλ Ζαουαχίρι επαίνεσε μια Ινδή μουσουλμάνα που τον Φεβρουάριο αψήφησε την απαγόρευση να φοράει την παραδοσιακή μαντίλα ή χιτζάμπ. Το βίντεο ήταν η πρώτη απόδειξη μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ότι ήταν ζωντανός.