Ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» οι βιαιοπραγίες, περιλαμβανομένων 378 βιασμών μέσα σε 4 ημερες, που διέπραξαν αντάρτες στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λ.Δ του Κογκό τον Αύγουστο του 2010, εκτιμά ο ΟΗΕ. Η σχετική έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύθηκε σήμερα στην Γενεύη.

Ads

«Λόγω του ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν σχεδιαστεί καλά και διαπράχθηκαν με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο, οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματος πολέμου», σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο επικαλείται η έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ΟΗΕ προσάπτει κατηγορίες για τις βιαιοπραγίες αυτές σε 200 άνδρες, αντάρτες Χούτου από τη Ρουάντα των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), παραστρατιωτικούς Μάι-Μάι και άνδρες του συνταγματάρχη Εμανουέλ Ενσενγκιγιούμβα (ενός κογκολέζου αξιωματικού ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις των ανταρτών το 2010).

Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 387 άμαχοι βιάστηκαν από τους μαχητές, περιλαμβανομένων 300 γυναικών, 23 ανδρών, 55 κοριτσιών και 9 αγοριών. Τουλάχιστον 923 σπίτια και 42 επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν από τους επιτιθέμενους ενώ 116 άμαχοι απήχθησαν και πολλοί εξ αυτών μετατράπηκαν σε σκλάβους.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «βαθύτατη αναστάτωσή» τους για τους συστηματικούς βιασμούς που διαπράχθηκαν τον Ιούνιο στην επαρχία του Νότιου Κίβου της ΛΔΚ, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.