Την απόφαση της Άγκυρας να επαναπροωθήσει στη Συρία τουλάχιστον 130 πρόσφυγες επέκρινε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας πως η κίνηση πραγματοποιήθηκε χωρίς κανέναν έλεγχο της διαδικασίας από την ίδια. Πάντως, η Τουρκία αρνήθηκε ότι απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για εθελοντική επιστροφή στη χώρα τους.

Ads

Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις ταραχές οι οποίες πυροδότησαν την αναγκαστική, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιστροφή στην πατρίδα τους των Σύρων προσφύγων.
 
Στην ανακοίνωσή της, η υπηρεσία των ΗΕ για τους πρόσφυγες επανέλαβε την αρχή ότι ο αναγκαστικός επαναπατρισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τιμωρία ή αποτρεπτικός παράγοντας». «Η UNHCR δεν κλήθηκε από τις αρχές κατά τη διαδικασία επιστροφής για να ελέγξει τις διαδικασίες. Άνθρωποι υπό διεθνή προστασία  οι οποίοι έχουν παραβιάσει νόμους στη χώρα υποδοχής υπόκεινται στις σχετικές εθνικές νομοθεσίες και δικαστικές διαδικασίες», δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμιγκ, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.
 
«Η επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ακόμα και εθελοντικά, υπόκειται και αυτή σε κανόνες και διαδικασίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους κατά την επιστροφή τους», πρόσθεσε η κ. Φλέμιγκ.
 
Οι πρόσφυγες επέστρεψαν σε περιοχές της βόρειας Συρίας τις οποίες ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει άμεση πρόσβαση στην περιοχή και δε γνωρίζει τι έχουν απογίνει.
 
Η Τουρκία, από την πλευρά της, αρνήθηκε χθες ότι συνέλαβε και απέλασε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ύστερα από τις συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στην περιοχή της μεθορίου.
 
Δύο Σύροι πρόσφυγες, ωστόσο, οι οποίοι παραμένουν στον καταυλισμό, καθώς και ένας αξιωματούχος του καταυλισμού, δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες απελάθηκαν.
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ταραχές προκλήθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες για το θάνατο ενός αγοριού σε σκηνή εξαιτίας βραχυκυκλώματος.
 
Μάρτυρες σημείωσαν ότι εκατοντάδες Σύροι οδηγήθηκαν με λεωφορεία στα σύνορα ύστερα από συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στη διάρκεια των οποίων πρόσφυγες επετέθησαν με πέτρες εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.
 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι 130 άνθρωποι τους οποίους «κατέγραψε η κάμερα παρακολούθησης να συμμετέχουν στις προκλήσεις», επέστρεψαν εθελοντικά στη Συρία, είτε γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη είτε φοβούμενοι αντίποινα από άλλους πρόσφυγες.