Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισε την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης για άρση της απαγόρευσης του μπουρκίνι, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ηλίθια» την απαγόρευση από ορισμένους δημάρχους.

Ads

Όπως επισήμανε η Ύπατη Αρμοστεία, με την απαγόρευση του μπουρκίνι στιγματίζονται οι μουσουλμάνοι. «Είναι πραγματικά μια ηλίθια αντίδραση αυτήν, την οποία αντιμετωπίζουμε όσον αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν προσφέρει τίποτα στην ενίσχυση της ασφαλείας, προκαλεί τριβές και κατά συνέπεια υπονομεύει την δημόσια τάξη. Αν μη τί άλλο έχει αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σημειώνεται πως το ζήτημα της απαγόρευσης του μπουρκίνι έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία και τον δημόσιο διάλογο, διχάζοντας την κοινωνία και την πολιτική σκηνή, προκαλώντας διαφοροποιήσεις ακόμη στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, που είχε εν μέρει υποστηρίξει την απόφαση ορισμένων τοπικών αρχών να απαγορεύσουν το μπουρκίνι, προχώρησε σήμερα σε μια δήλωση που προκάλεσε νέες αντιδράσεις, καθώς ενέπλεξε ακόμη και τη Μαριάν, τη γυναίκα σύμβολο της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ads

image

«Μιας και μιλάτε για το ένα και για το άλλο, μιλάτε και για την Μαριάν, την γυναίκα σύμβολο της Δημοκρατίας. Έχει γυμνό το ένα της στήθος διότι θρέφει τον λαό και δεν έχει καλυμμένο το κεφάλι της διότι είναι ελεύθερη. Αυτή είναι η Δημοκρατία, αυτή είναι η Μαριάν, αυτό είναι που χρειαζόμαστε!», τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.