Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα (5/2) έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής (2/2) οι ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία. Τα πλήγματα ήρθαν ως απάντηση σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία την Κυριακή (28/1), από την οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τραυματίστηκαν περισσότερα από 40.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας), όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε τις επιθέσεις αυτές ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ads

 Ζαχάροβα: « Oι ΗΠΑ προσπαθούν να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση»

Επιπλέον, νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Μόσχα καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι ΗΠΑ προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ζαχάροβα.