Σε «παρατεταμένη» κρίση τροφίμων βρίσκονται 22 χώρες εξαιτίας «ενός συνδυασμού φυσικών καταστροφών, συγκρούσεων και αδύναμων θεσμών», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Ads

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, καταγράφουν τα πορίσματά τους σε έκθεσή τους με τίτλο: «Κατάσταση της Επισιτιστικής Ανασφάλειας στον Κόσμο το 2010».

Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Ακτή του Ελεφαντοστού, Βόρεια Κορέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γουϊνέα, Αϊτή, Ιράκ, Κένυα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε είναι οι 22 χώρες που πλήττονται από παρατεταμένη επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον FAO, παρατεταμένη κρίση διαπιστώνεται επίσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας να χαρακτηρίζονται περιοχές «εξαιρετικά ευάλωτες στις αλλαγές στην ισραηλινή αγορά εργασίας και αγαθών».

Ads

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι χρειάζεται να υπάρξει «σημαντική επανεξέταση» του τρόπου με τον οποίο δίδεται η βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη κρίση. «Η επίσημη βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις», καταλήγουν οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ως «παρατεταμένη κρίση» ορίζεται από τον FAO και το WFP, η κρίση τροφίμων που διαρκεί περισσότερο από 8 χρόνια σε μια χώρα που λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% της ξένης βοήθειας με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.