Στην εκτίμηση πως δεν υπάρχει διάθεση να επιλυθεί το Κυπριακό προβαίνει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, καλώντας παράλληλα τους διαπραγματευτές να δηλώσουν εάν τελικά επιθυμούν τη λύση. Παράλληλα, ο ειδικός προαναγγείλει περισσότερη εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, φλερτάροντας με το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου.

Ads

Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Cyprus Οbserver», o Αλεξάντερ Ντάουνερ σημειώνει πως οι ηγέτες βρίσκονται σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουν μια απόφαση: Είτε πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία, είτε όχι.

«Όλοι λένε ότι το 100% των ανθρώπων είναι υπέρ μιας λύσης. Μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν παπαγάλο να το λέει. Το ερώτημα είναι, εάν είσαι υπέρ της συμφωνίας με την άλλη πλευρά, με την οποία θα μπορούσες να ζήσεις με όλα όσα συνεπάγονται με αυτό» υπογραμμίζει ο κ. Ντάουνερ.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναδεικνύει το θέμα της διακυβέρνησης και το περιουσιακό ως τα πιο σημαντικά κεφάλαια. Το θέμα της ασφάλειας το παρουσίασε περισσότερο ως πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων.

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι «Ελπίζω ότι δεν θα χαθεί και πάλι με αποτυχία των διαπραγματεύσεων, όπως χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία, το 2004, με το δημοψήφισμα». Ο κ. Γκιούλ είχε χθες συνομιλίες στην Άγκυρα με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε πως στόχος του είναι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης μόνιμης λύσης.