Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Atul Khare, βοηθός του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνευση, δήλωσε πως «παρόλο που η πρωταρχική προστασία των πολιτών εναπόκειται στο κράτος, τον εθνικό στρατό και την αστυνομία, προφανώς αποτύχαμε και εμείς». Διενεργώντας έρευνες για την υπόθεση βιασμών πολιτών από αντάρτες τον Ιούλιο και Αύγουστο, για λογαριασμό του Ban Ki-moon, ο κ. Khare διαπίστωσε ότι τα θύματα, γυναίκες, παιδιά και άντρες, ήταν υπερδιπλάσια από όσα αρχικά έγινε γνωστό.

Ads

Περισσότερες από 500 γυναίκες και παιδιά έπεσαν θύματα βιασμού τις τελευταίες εβδομάδες, αριθμός διπλάσιος αυτού που είχε γίνει αρχικά γνωστός. Ο Atul Khare ζήτησε την δίωξη των ανταρτών από τη Ρουάντα και το Κογκό, οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν την πλειοψηφία των κακοποιήσεων.

«Παράλληλα, είναι απαραίτητη μια απάντηση ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση και από τη διεθνή κοινότητα για να διατηρηθεί η πίεση στους δράστες αυτών των βιασμών καθώς και το να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο βοηθός του Ban Ki-moon, βρέθηκε στο Κογκό προκειμένου να διερευνήσει ο ίδιος την υπόθεση μαζικών βιασμών πολιτών από αντάρτες, τον Ιούλιο και Αύγουστο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Atul Khare δήλωσε πως αν και είχαν αναφερθεί 242 βιασμοί από και γύρω από το χωριό Luvungi, το οποίο είναι κοντά στο στρατόπεδο των κυανόκρανων του ΟΗΕ, άλλοι 260 βιασμοί ήρθαν στο φως στην περιοχή Uvira και σε άλλες περιοχές του βόρειου και του νότιου Kivu.

Ads

Ο κ. Khare δήλωσε πως έμαθε για 74 επιθέσεις στο χωριό Miki, όπου μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβανόταν και 21 παιδιά – όλα κορίτσια, ηλικία από 7 έως 15 ετών – καθώς και έξι άντρες. Στο δε χωριό Kiluma, όλες οι γυναίκες υπέστησαν συστηματικό βιασμό.

«Οι ενέργειές μας δεν ήταν επαρκείς, με αποτέλεσμα την κακοποίηση του πληθυσμού των χωριών της περιοχής. Πρέπει να πράξουμε καλύτερα» υπογράμμισε ο Atul Khare.

Διαβάστε επίσης: