Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τετάρτη ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Παλαιστίνιους και απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει «την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» εντός 12 μηνών.
Το ψήφισμα έλαβε 124 ψήφους υπέρ, ενώ 43 χώρες απείχαν και το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 12 άλλες χώρες ψήφισαν κατά.
Η ενέργεια αυτή απομονώνει το Ισραήλ λίγες ημέρες πριν οι ηγέτες του κόσμου ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντησή τους στον ΟΗΕ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών στις 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Το ψήφισμα καλωσορίζει μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του Ιουλίου από το Διεθνές Δικαστήριο που δήλωσε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και των οικισμών από το Ισραήλ είναι παράνομη και πρέπει να αποσυρθεί.
Η συμβουλευτική γνωμοδότηση – από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο – ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό», αν και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επιβάλλει προθεσμία 12 μηνών.
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης καλεί επίσης τα κράτη να «λάβουν μέτρα για την παύση της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού στο Ισραήλ … όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
Το ψήφισμα είναι το πρώτο που υποβάλλεται επίσημα από την Παλαιστινιακή Αρχή από τότε που απέκτησε πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας θέσης μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της συνέλευσης και του δικαιώματος να προτείνει σχέδια ψηφισμάτων.
Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΔ δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα βάσει του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επίσης δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος. Δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στη συνέλευση.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης που οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ένα κράτος – στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή και έκτοτε έχει χτίσει οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τους επεκτείνει σταθερά.
Από τα γεγονότα του Οκτωβρίου και μετά, ο στρατός του Ισραήλ έχει ισοπεδώσει τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα, διώχνοντας σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του από τα σπίτια τους, προκαλώντας θανατηφόρα πείνα και ασθένειες και σκοτώνοντας περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Η Γενική Συνέλευση στις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους ζήτησε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα με 120 ψήφους υπέρ. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, 153 χώρες ψήφισαν υπέρ της απαίτησης -αντί της έκκλησης- για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τον Δεκέμβριο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είναι κράτος-παρατηρητής μη μέλος και η αντιπροσωπεία είναι γνωστή ως Κράτος της Παλαιστίνης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >