Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 50% εξ αυτών παιδιά, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, παρά τη σχετική μείωση των εχθροπραξιών σε αυτήν τη χώρα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ads

Ο πόλεμος που συνταράσσει τη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 330.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων κατοίκων.

«Την ώρα που η κρίση εισέρχεται στην έβδομη χρονιά της, το εύρος, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη την χώρα παραμένουν αβάστακτα» υπογραμμίζει σε μια έκθεση το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Περίπου 13,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι επτά στους 10 κατοίκους στη Συρία, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» τονίζεται στην έκθεση, ενώ διευκρινίζεται ότι για σχεδόν τους μισούς από αυτούς, αυτή η ανάγκη έχει φθάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο.

Ads

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, επισημαίνεται από τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, το 2017 περισσότεροι από 721.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 66.000 πρόσφυγες, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Καταγράφεται μια πτώση των εχθροπραξιών (…) ιδίως στις περιοχές που έχουν οριστεί ζώνες αποκλιμάκωσης» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ωστόσο σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους είναι περιορισμένος.

Εξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει η έκθεση, υπήρξε κλιμάκωση των εχθροπραξιών ιδίως στην ανατολική Γούτα. Η περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013, στοχοθετήθηκε πριν από μία εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές δυνάμεις όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της περιοχή κινδυνεύουν να «μείνουν χωρίς τακτική ανθρωπιστική βοήθεια» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.