Την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων κοντά στην Δαμασκό ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν εκ νέου σήμερα το πρωί τα προάστια της Δαμασκού. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών, το Παρίσι απείλησε με βίαιη επέμβαση. 

Ads

 
Ρουκέτες και βλήματα όλμου έπληξαν την συνοικία Καμπούν και τον παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ, νότια της πρωτεύουσας, και τις συνοικίες Τζομπάρ και Ζαμάλκα, που περιλαμβάνονται στις περιοχές της ανατολικής περιφέρειας της Δαμασκού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση αυτές επλήγησαν την Τετάρτη από την επίθεση με χημικά όπλα, που προκάλεσε τον θάνατο 500 έως 1.300 ανθρώπων.
 
ΟΗΕ: «Φως» στις καταγγελίες για χημικά στην Συρία
 
Η χθεσινή επίθεση παραμένει μία από τις βιαιότερες της συριακής σύρραξης και επέφερε την άμεση διεθνή καταδίκη.
 
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ, ζήτησαν πέσει φως στις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων και «χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να ερευνήσει το θέμα».
 
«Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη και να εξεταστεί η κατάσταση», ανέφερε η πρέσβης της Αργεντινής στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Περτσεβάλ. «Τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν να προχωρήσει σε ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα», πρόσθεσε.
 
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι ήδη σε αποστολή στη Συρία, Άκε Σέλστρομ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει στο πεδίο τις καταγγελίες. Πρόσβαση στο σημείο ζήτησε και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
 
Ωστόσο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατάφεραν  να υιοθετήσουν επίσημη απόφαση, εξαιτίας της διαφωνίας της Ρωσίας και της Κίνας στο θέμα της Συρίας.

Γαλλία: Θα χρησιμοποιήσουμε βία

«Αν επιβεβαιωθούν οι επιθέσεις με χημικά είναι αναγκαία η χρήση βίας, ως απάντηση από τη πλευρά της διεθνούς κοινότητας», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
 

Ads