Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και να ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

Ads

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση τους, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι ηγέτες του G7 και εκείνοι με τη σειρά τους να πείσουν τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν και το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, σχολιάζουν ειδικοί στο Bloomberg.

Ads

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου. «Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών» προκειμένου «η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε.

Σκληρή ήταν η απάντηση στην ευρωπαία αξιωματούχο από τον πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμιτρι Μεντβέντεφ αποκαλώντας την «θεία» και λέγοντας ότι «θα συμβεί ό,τι έγινε και με το πετρέλαιο» δηλαδή «δεν θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο σε όποιες χώρες αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του

Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», τόνισε ο Νόβακ. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.