Οι επτά χώρες που βομβαρδίστηκαν σε έξι χρόνια, η ουδετερότητα στο Διαδίκτυο που παραμένει «κενό γράμμα», ο θάνατος ενός τηλεοπτικού ρεπόρτερ στην Τουρκία και η άλυτη τραγωδία της σφαγής στην Οδησσό. Αυτές είναι μερικές από τις 14 πλέον υποτιμημένες ειδήσεις που πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» των συστημικών ΜΜΕ το 2014, όπως τις κατέγραψε το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο RT Online. (Μετάφραση – Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος)
Ο θάνατος του Τόμας Γιανγκ
Ο Τόμας Γιανγκ, βετεράνος του πολέμου στο Ιρακ και δριμύτατος επικριτής της σύγκρουσης θυσίασε τα πάντα για τη χώρα του. Πυροβολήθηκε στον λαιμό μέσα σε λίγες μόλις μέρες κατά την παρουσία του στη σύρραξη και έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω. Στις 10 Νοεμβρίου – μία μόλις ημέρα πριν την Ημέρα του Βετεράνου – πέθανε σε ηλικία 34 ετών. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Κρίστοφερ Χέτζις είπε ότι ο Γιανγκ πέθανε γνωρίζοντας «τι του είχαν κάνει οι δάσκαλοι του πολέμου, πώς είχε χρησιμοποιηθεί και μετατράπηκε σε ανθρώπινη άρνηση».
Η σφαγή της Οδησσού
Η 2α Μαΐου υπήρξε η πλέον αιματηρή ημέρα της εμφύλιας σύγκρουσης στην Οδησσό της Ουκρανίας, εδώ και περίπου έναν αιώνα, αλλά μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες, δεν σημειώθηκε παρά μικρή πρόοδος στη σύλληψη των υπευθύνων που έβαλαν φωτιά στο κτίριο-ορόσημο των Εργατικών Συνδικάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 43 φιλορώσοι ακτιβιστές που βρίσκονταν μέσα.
Το Σεπτέμβριο μια βουλευτής της επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου που είχε αναλάβει την υπόθεση, απέσυρε την υπογραφή της από το σχετικό πόρισμα των ερευνών, αφήνοντας σοβαρές αμφιβολίες ότι η Δικαιοσύνη για τη θύματα μάλλον δεν θα αποδοθεί ποτέ.
Ο Ομπάμα βομβαρδίζει την έβδομη χώρα μέσα σε έξι χρόνια
Μόλις πέντε χρόνια μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διακρίθηκε για μια λιγότερο εντυπωσιακή επιτυχία. Η χώρα του βομβάρδισε επτά χώρες μέσα σε μια εξαετία. Ο όχι και τόσο τυχερός αριθμός προέκυψε το Σεπτέμβριο, όταν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Τι είπαμε πως είναι η TTIP;
Οι επικριτές της ιδιωτικοποίησης, της εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης υποστηρίζουν ότι η Διατλαντική Συνεργασία για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) δεν είναι παρά ένας Δούρειος Ίππος με απεύθυνση στην Ευρώπη και ακόμη πιο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Είτε επαναφέρει το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, όπως υπόσχονται τα μέλη της, είτε αφήνει την Ευρώπη στο έλεος των πολυεθνικών, η δράση της TTIP το 2014 παρέμεινε αμφιλεγόμενη.
Πορεία με ένα εκατομμύριο μάσκες
Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει στις 5 Νοεμβρίου την τρίτη ετήσια διαμαρτυρία, με τον τίτλο «Πορεία με ένα εκατομμύριο μάσκες», τη μεγαλύτερη στην ιστορία της. Η διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από τους ακτιβιστές Anonymous διεκδικεί μια θέση ως η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην λιτότητα, τη διαφθορά, τη μαζική παρακολούθηση και τα εγκλήματα πολέμου. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 481 πόλεις του πλανήτη συμμετείχαν σε ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς.
Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η συμμετοχή του ηθοποιού Ράσελ Μπραντ στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η οποία φαίνεται πως ενίσχυσε κατά τι παραπάνω το προφίλ του κινήματος.
Τα WikiLeaks συνεχίζουν να διαρρέουν, ενώ ο Ασσάντζ στερείται την ελευθερία του
Η 7η Δεκεμβρίου σήμανε την τέταρτη επέτειο από τότε που ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασσάντζ, παρέμεινε για πρώτη φορά έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη φυλάκιση κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση. Η μοίρα του πλέον δε μοιάζει και τόσο σίγουρη. Τίποτε από όλα αυτά δεν σταμάτησε τα WikiLeaks, τα οποία συνεχίζουν τον αγώνα τους για διαφάνεια, σοκάροντας τον κόσμο με τις αποκαλύψεις τους.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Ένα σχέδιο των ΗΠΑ να κλείσουν έναν κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό, προκειμένου να κατευναστεί η Τουρκία και να εξασφαλιστεί ένας νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ; Την εγγραφή και αποθήκευση από την NSA όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών στο Αφγανιστάν και τις Μπαχάμες; Ή μήπως τη συνωμοσία της Google στο Αφγανιστάν; Σε κάθε περίπτωση το WikiLeaks εξακολουθεί να λέει και να «διαρρέει» την αλήθεια.
Το μέλλον της διαδικτυακής ουδετερότητας
Τι θα μπορούσε να φέρει μαζί τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και μια ομάδα πορνοστάρ; Μα, η διαδικτυακή ουδετερότητα φυσικά! Αν και πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, όλα καταλήγουν στο εάν η κίνηση στο Διαδίκτυο θα αντιμετωπίζεται ισότιμα. Ένας από τους επικριτές της διαδικτυακής ουδετερότητας είναι και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όμως εκείνο που διακυβεύεται στο εξής είναι αυτή καθαυτή η φύση του Διαδικτύου, όπως τη γνωρίζουμε.
Το Pirate Bay περπατάει στη σανίδα
Τον Οκτώβριο, ο συνιδρυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας διαμοιρασμού αρχείων torrent, Pirate Bay, Γκότφριντ Σβάρτχολμ Γουάργκ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριάμισι ετών ως χάκερ. Το Νοέμβριο συνελήφθη και ο τρίτος συνιδρυτής του ιστοτόπου, έπειτα από κυνηγητό τεσσάρων ετών. Το Δεκέμβριο, οι Αρχές της Σουηδίας επέδραμαν και πάλι εναντίον της ομάδας μετά και τους ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ζωή ενός πειρατή σίγουρα δεν είναι εύκολη, αν και αυτοί που βγαίνουν στ’ανοιχτά των θαλασσών έχουν κατορθώσει να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές, ακόμη κι όταν όλοι οι αρχηγοί τους βρίσκονται πίσω από της φυλακής τα σίδερα.
Ο μυστηριώδης θάνατος της Σερένα Σιμ
Η Σερένα Σιμ, μια αμερικανο-λιβανέζα τηλεοπτική ρεπόρτερ που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, είχε υποστηρίξει πως παρακολουθείται από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εξαιτίας των ρεπορτάζ που έκανε μέσα από την υπό πολιορκία πόλη του Κομπάνι. Μία ημέρα πριν το θάνατό της, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την κατηγόρησαν για κατασκοπεία. Τόσο τα μέλη της οικογένειάς της όσο και τα ιρανικά ΜΜΕ είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τις αιτίες θανάτου της Σιμ, ενώ η αδελφή της υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος.
Monsanto εναντίον ετικέτας σημειώσατε… 1
Παρά τις ολοένα και αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας, η Monsanto κατόρθωσε να νικήσει τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση ετικετών σε γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα τόσο στο Κολοράντο όσο και στο Όρεγκον φέτος, αφού ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε καμπάνιες, ώστε να αφήσει την επιρροή της στο Σύστημα Τροφίμων των ΗΠΑ αόρατη ως προς τους καταναλωτές. Στο Όρεγκον, η πρωτοβουλία απορρίφθηκε για μόλις 812 ψήφους, αν και στο Κολοράντο το 66% ψήφισε για το δικαίωμα να μη γνωρίζει. Το Δεκέμβριο, ομάδα ακτιβιστών κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 4.600 έγκυρες ψήφοι απορρίφθηκαν εσφαλμένα.
Ωστόσο, παρά τις νίκες της στις ΗΠΑ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Monsanto μάλλον βρήκε κλειστές πόρτες, αφού η Ε.Ε. ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει στις χώρες-μέλη της Ευρώπης των 28 να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
Οι φόβοι για το fracking
Απαγορεύτηκε στη γενέτειρά του, αλλά επεκτάθηκε δραστικά στη Μ. Βρετανία. Ο λόγος για το fracking, μια μέθοδος υδραυλικής εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θεωρείται πλέον πιο αμφιλεγόμενη από ποτέ. Τον Οκτώβριο, περίπου 3 δισ. γαλλόνια υγρών αποβλήτων που πρόεκυψαν από τη μέθοδο αυτή, ρίχτηκαν στο σύστημα υδροδότησης της κεντρικής Καλιφόρνια, επιμολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε αρδευτικά έργα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η διαβίωση σε περιοχή όπου γίνεται συστηματική χρήση του fracking, είναι επιβλαβής για την υγεία, ενώ μια άλλη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι το ίδιο επικίνδυνη όσο ο καπνός και o αμίαντος. Ήδη δεχόμενη σφοδρή κριτική, η μέθοδος του fracking βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και της δυνητικής υποψηφίου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη μέθοδο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει τακτική, αμέσως μόλις ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια της.
Διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας στη Μ. Βρετανία
Μερικές φορές, το να ξεκινάει κανείς μια πορεία διαμαρτυρίας στο κατώφλι του BBC δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει και τηλεοπτική κάλυψη, ακόμη κι αν σε αυτή εμφανιστεί ο Ράσελ Μπράντ. Η διαμαρτυρία της Συνέλευσης του Λαού κατόρθωσε να φτάσει έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της λιτότηρας. Ωστόσο, ακόμη κι αν έφτασε τόσο κοντά στην καρδιά της εξουσίας, μένει να φανεί εάν η εισακούστηκε, ή απλώς επρόκειτο για «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
«Γ***στε την Ευρώπη» και άλλες «διαρροές» εξ Ουκρανίας
Μόλις λίγες εβδομάδες προτού ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναγκαστεί να εγκαταλείψει το θώκο του, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, είχε πολλές ιδέες για τη μελλοντική ηγεσία της Ουκρανίας αλλά και μερικές διαλεγμένες κουβέντες για τον τρόπο, με τον οποίο προσέγγιζαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ουκρανική κρίση. «Γ***στε την Ευρώπη», φαίνεται πως είπε η Νούλαντ σε παγιδευμένη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη την Ουκρανία, Τζόφρι Πάιατ. Οι επικριτές ισχυρίστηκαν πως η συνομιλία αποδείκνυε πως η Ουάσιγκτον χειραγωγούσε την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να εκδιώξει τον Γιανουκόβιτς από την εξουσία του.
Όμως και κάποιοι άλλοι Ουκρανοί ηγέτες δεν φαίνεται ότι κρατούσαν τα προσχήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. Σε μια ηχογραφημένη ομιλία της Γιούλια Τιμόσενκο, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας έλεγε: «Αρπάξτε όπλα και σκοτώστε τους κ***Ρώσους».
Άλλες ιδιωτικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα. Ουκρανοί ανακριτές διέταξαν τη σύλληψη αρκετών αξιωματικών του Σώματος Καταστολής Διαδηλώσεων «Μπερκούτ», υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να βρίσκονταν πίσω από τις μαζικές δολοφονίες που είχαν διαπράξει άγνωστοι ελεύθεροι σκοπευτές στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας αδιακρίτως δεκάδες άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Παράλληλα, σε μια συνομιλία ανάμεσα στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάθριν Άστον και τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Παέτ, που διέρρευσε στο Διαδίκτυο, ο Παέτ υποστήριξε πως οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών είχαν προσληφθεί από του ηγέτες του Κινήματος Μεϊντάν. Λίγο αργότερα, ο Εσθονός ΥΠΕΞ επιβεβαίωση την αυθεντικότητα της κλήσης που διέρρευσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >