Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έπεσε σχεδόν στο σύνολό της η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία. Την έντονη ανησυχία της για την τύχη των ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικών και πολιτισμικών θησαυρών της πόλης εκφράζει η UNESCO. Η πόλη εκκενώνεται με εκατοντάδες πολίτες αλλά και αγάλματα και έργα τέχνης να έχουν μεταφερθεί ήδη σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από ημέρες σφοδρών συγκρούσεων αργά το βράδυ της Τετάρτης τζιχαντιστές ήλεγχαν σχεδόν ολόκληρη την Παλμύρα, με τις τελευταίες κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν περιοριστεί στο συγκρότημα των φυλακών και στο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών, στο ανατολικό και το δυτικό άκρο της πόλης, αντίστοιχα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=k5gOP8vUDR0]

Πολιτοφύλακες που μάχονται στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού απομάκρυναν ήδη από χθες το απόγευμα τους κατοίκους της πόλης σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, ενώ μεγάλη επιχείρηση για την μεταφορά των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης είναι επίσης σε εξέλιξη.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=ashDW1cu8BU]

Στρατηγική και πολιτισμική σημασία

Πρόκειται για μία πόλη με ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς από εκεί περνούν δύο σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που τη συνδέουν με την πρωτεύουσα Δαμασκό και τη σημαντική πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Όμως η σημασία της Παλμύρας δεν είναι μόνο στρατηγική αλλά και πολιτισμική, καθώς αποτελεί μνημείο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO για τις τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Παλμύρα είναι παγκοσμίως διάσημη για τους ναούς, τα περιστύλια, τους τάφους και τα άλλα αρχαία μνημεία, ηλικίας 2.000 ετών, όπως και για το αρχαιολογικό της μουσείο με τα σπουδαία αγάλματα και τα άλλα εκθέματα, τα οποία πριν τη συριακή κρίση επισκέπτονταν πλήθη δυτικών τουριστών. Οι αρχαίοι καλλιτέχνες της Παλμύρας κατασκεύασαν σειρά μεγάλων ταφικών μνημείων. Τα λαμπρότερα από τα σωζόμενα ερείπια της Παλμύρας είναι εκείνα του Ναού του Ηλίου, οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών. Σημαντικές επίσης είναι και οι ανευρεθείσες δίγλωσσες επιγραφές της Παλμύρας (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο), μία στην εβραϊκή και 2 στη λατινική αλλά και πολλά αγάλματα που κοσμούσαν τα μνημεία.

Με τις μνήμες από τις φρικαλεότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος τους προηγούμενους μήνες, ισοπεδώνοντας με μπουλντόζες την ιστορική πόλη των Ασσυρίων, Νιμρούντ, και καταστρέφοντας αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, να είναι ακόμα νωπές και να έχουν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή, ο συναγερμός για την άλωση της Παλμύρας είναι σε υψηλά επίπεδα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=27rHBibF8-Q]

Η UNESCO εκπέμπει SOS

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα απηύθυνε  έκκληση για κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να πράξουν τα δέοντα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και «να αποτρέψουν την καταστροφή αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο γενικός επιθεωρητής των συριακών αρχαιοτήτων Μαμούν Αμπντουλκαρίμ, δαπό την πλευρά του, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» και ότι «ακόμη και πέντε άνδρες του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πάντα, αν έμπαιναν στον αρχαιολογικό χώρο». Έκανε επίσης γνωστό ότι εκατοντάδες τέτοια αγάλματα και άλλα έργα τέχνης έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη, πολλά άλλα όμως, συμπεριλαμβανομένων των ογκωδών ταφικών μνημείων είναι αδύνατον να προστατευτούν.

Η προώθηση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα είναι η δεύτερη κατά σειρά μεγάλη ήττα των Αράβων και δυτικών αντιπάλων των τζιχαντιστών, που είδαν πριν μόλις λίγες μέρες την επίσης στρατηγικής σημασίας πόλης Ραμάντι στο Ιράκ να πέφτει στα χέρια τους.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=kxJOm_3EIh8]