Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο θα αρχίσουν τη μεταφορά των θέσεων εργασίας από τη Βρετανία αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Brexit, γράφει η εφημερίδα Independent, επικαλούμενη τους διευθύνοντες συμβούλους τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων .

Ads

Πριν από το δημοψήφισμα, o Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP-Morgan, είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Η Morgan Stanley ενδέχεται να μετακινήσει περίπου 1.000 εργαζομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Goldman Sachs και η Citigroup έχουν αναφέρει επίσης ότι θα κατευθύνουν προσωπικό εκτός βρετανικών συνόρων.

Αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των HSBC και της Deutsche Bank έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι και δραστηριότητες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ads

Σύμφωνα με το Euractiv, o Τόμας Σέφερ, Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσση όπου βρίσκεται η Φρανκφούρτη, είπε ότι είχε συνομιλήσει με τράπεζες του Λονδίνου σε συνεννόηση με τη Φρανκφούρτη, και προσπάθησε να πείσει πιθανούς υποκινητές ότι το τοπικό εργατικό δίκαιο και η φορολογία δεν είναι υπερβολικά επαχθείς.

«Ακούμε πολύ προσεκτικά τα ερωτήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά το Brexit», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέφερ,  μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Εμείς υποστηρίζουμε την Έσση, επειδή το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης έχει πολλά να προσφέρει», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης.

Ο Σέφερ υποστήριξε πως η υποδομή της πόλης και το γεγονός ότι φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρκούν για να μετακινηθούν εκεί. Όπως είπε είχε συνομιλίες με «όλα τα είδη των παικτών», αλλά ότι πολλοί ήθελαν να κρατήσουν μυστική την επαφή. «Υπάρχει φόβος να θεωρηθούν άπιστοι στην κοινότητα του Λονδίνου», είπε.

Τα σχόλια έρχονται τη στιγμή που οι τράπεζες της Γερμανίας, ανησυχώντας ότι η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να μείνει πίσω σε σχέση με αντίπαλες πόλεις όπως το Δουβλίνο ή το Άμστερνταμ, προέτρεψε τους πολιτικούς της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης της Γερμανίας BDB είχε επικρίνει τους πολιτικούς νωρίτερα την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι είναι αργά για να ενεργήσουν. «Έχω την αίσθηση ότι η Γαλλία είναι πιο ενεργή στην υποστήριξη του Παρισιού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Κέμερ .