Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το μαχητικό χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο και επιχειρούσε εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ads

«Ένα συριακό (μαχητικό) αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό», είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.

Νωρίτερα την είδηση μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, επικαλούμενος αξιωματούχους.

image
Φωτογραφία: ΕPA

Ads

Η Συρία χαρακτήρισε κραυγαλέα επίθεση την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της, ενώ η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι ο χειριστής του μαχητικού κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα πιλότου.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αεροπλάνο κατερρίφθη σε περιοχή στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.