Tο ισπανικό Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας (CΝΙ), ύστερα από εντολή του Jose Luis Zapatero ερευνά το κατά πόσο βρίσκονται δυνάμεις της αγοράς πίσω «από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης».

Ads

Στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ανέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Luis Zapatero να ερευνήσουν το κατά πόσον τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με τα δημοσιεύματά τους να κλονίσουν την εμπιστοσύνη προς την ισπανική οικονομία. Αίσθηση είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του και πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών της Ισπανίας Jose Blanco, ο οποίος είπε ότι σκοτεινές δυνάμεις ασκούν συντονισμένες πιέσεις στη χώρα του. «Η Ισπανία είναι το θύμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με στόχο την καταστροφή του οικονομικού της κύρους και στη συνέχεια του ευρώ. Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφολογικών κύριων άρθρων ορισμένων ξένων εφημερίδων, δεν είναι τυχαίο. Τουναντίον, όλα υπηρετούν τα συμφέροντα ορισμένων ατόμων», τόνισε ο κ. Blanco.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί υστεροβουλία πίσω από τις επιθέσεις του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου, με στόχο πλήγμα κατά του ευρώ. Σε ιδιωτικές συζητήσεις του ο κ. Zapatero έχει διατυπώσει έκπληξη για τη σφοδρότητα των επιθέσεων αυτών, με αποκορύφωμα τα δημοσιεύματα των Financial Times, τα κεντρικά των οποίων επισκέφτηκε μάλιστα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Elena Salgado επισκέφτηκε για να υπερασπιστεί την οικονομία της χώρας της. Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Jose Manyel Camba δήλωσε παρόλα αυτά προ ημερών ότι «δεν υπάρχει καμία συνωμοσία» κατά της Ισπανίας.

Η απάντηση των ΜΜΕ

«Σοβαρευτείτε» είναι η χαρακτηριστική απάντηση του The Economist στις υποψίες της ισπανικής κυβέρνησης για συντονισμένη επίθεση με στόχο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Η δε Wall Street Journal είναι ακόμα πιο αυστηρή και αναφέρει με νόημα ότι «οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αρέσουν στους επενδυτές» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Η ευρωπαϊκή θεωρία συνομωσίας».

Ads

«Τα παρανοϊκά επιχειρήματα θα τρομάξουν τους επενδυτές πιο πολύ και πιο γρήγορα απ΄ ό,τι θα έκανε οποιοδήποτε επικριτικό άρθρο μιας εφημερίδας», γράφει η WSJ, η οποία δεν διστάζει να συγκρίνει τον Jose Blanco με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Mahathir bin Mohamad, ο οποίος το 1998 είχε κατηγορήσει «τους Εβραίους» για κερδοσκοπία κατά του νομίσματος της χώρας του. «Οι επενδυτές που εξαπατήθηκαν και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε φουσκωμένες τιμές», γράφει η εφημερίδα, μέσα από τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων που μιλούν για «σκοτεινές δυνάμεις» και «ξένα βαμπίρ», παρουσιάζονται ως φαύλοι. Η εφημερίδα προχωρά μέχρι το να ασκήσει κριτική στον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jürgen Stark, επειδή είπε ότι πολλά από αυτά που γράφονται στον αγγλοσαξονικό Τύπο αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που έχουν αυτές οι χώρες. «Η Βρετανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ανάλογο με της Ελλάδας, ενώ και το αμερικανικό έλλειμμα είναι πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Προκαλεί έκπληξη όταν βλέπει κανείς από πού εκτοξεύονται οι περισσότερες κριτικές εναντίον του ευρώ», είχε τονίσει ο κ. Stark.

«Κυνήγι μαγισσών»

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS χαρακτήρισε τις έρευνες των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών «κυνήγι μαγισσών αντάξιο του Μακάρθι». Σε σημείωμα προς τους πελάτες της που υπογράφει ο αναλυτής Paul Donovan, η τράπεζα αναφέρει ότι «η Ισπανία είναι θύμα της ένταξης σε μια ανεπαρκή Ένωση (την ευρωζώνη) και ενός πυραμιδικού σχήματος στην αγορά ακινήτων», και με ειρωνική διάθεση προς την Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας, η οποία υποστήριξε τα ασφάλιστρα επενδυτικών κινδύνων (credit default swaps, CDS) αποτέλεσαν πηγή αναταραχής στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, γράφει «φυσικά, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων ή στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αλλά στα CDS».