Οι Ταλιμπάν μόλις έλαβαν ένα νέο μέτρο, με στόχο τον περιορισμό του, ήδη συρρικνωμένου για τις γυναίκες, χώρου στην καθημερινή τους ζωή: το τοπικό υποκατάστημα του υπουργείου για την Πρόληψη της Διαφθοράς και την Προώθηση της Αρετής στη βόρεια επαρχία Μπαλχ,  ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι τα δημόσια λουτρά θα είναι πλέον κλειστά για τις Αφγανές.

Ads

Προς το παρόν, το μέτρο περιορίζεται σε αυτή την επαρχία του Βορρά και στη δυτική επαρχία Χεράτ. Αλλά είναι πιθανόν αυτή η νέα διάταξη να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν.

Το μέτρο ισχύει μόνο για τα δημόσια λουτρά, ενώ τα ιδιωτικά χαμάμ εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και για γυναίκες. Ο εκπρόσωπος, όμως, αυτού του Υπουργείου, που αποφασίζει τι είναι ισλαμικά σωστό ή όχι, διευκρίνισε ότι οι πελάτισσες θα πρέπει να φορούν την μαντίλα στα λουτρά…

Το Αφγανιστάν εισήλθε σε δριμύ χειμώνα και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν, ούτε πόσιμο νερό, ούτε τα μέσα για την αγορά καυσόξυλων. Επομένως, οι γυναίκες είναι αυτές που θα υποστούν το μέτρο, το οποίο θα τις δυσκολέψει να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Ads

Έκκληση για βοήθεια

Οι άνδρες δεν ξεφεύγουν από τη σεμνοτυφία των Ταλιμπάν και θα υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις στα δημόσια λουτρά: σύμφωνα με τον Rumi Nematullah Abu Tariq, σύμβουλο Θρησκευτικών Υποθέσεων της επαρχίας Μπαλχ, τα «απόκρυφα σημεία των ανδρών πρέπει να καλύπτονται στα χαμάμ». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνισε ότι τα «σημεία» πηγαίνουν «από το κάτω μέρος του ομφαλού έως κάτω από το γόνατο».

Διαβάστε επίσης: Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν

Ενώ οι μουλάδες επικεντρώνονται σε αυτά τα ..κρίσιμα θέματα, η επισιτιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη τη χώρα: ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 97% των Αφγανών κινδυνεύουν να ζήσουν «κάτω από το όριο της φτώχειας έως τα μέσα του έτους».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, περισσότεροι από το μισό του πληθυσμού ( 39 εκατομμυρίων) θα αντιμετωπίσουν το 2022 «σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα», εκ των οποίων τα εννέα εκατομμύρια θα βρεθούν σε συνθήκες «σχεδόν λιμοκτονίας».

Η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική, που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, σε δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου: «Ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει τον αφγανικό λαό χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη και να εκπληρώσει τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις».

Πηγή: Le Monde