Η Μέτε Φρέντεριξεν θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Δανίας, καθώς το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του οποίου ηγείται, κέρδισε την εκλογική μάχη.

Ads

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί σε σχέσημε το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε την προσεχή παραίτησή του.

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς οι Φιλελεύθεροι καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει κυβερνητική εναλλαγή», είπε μιλώντας σε μέλη του κόμματός του. Το κόμμα του συγκέντρωσε 23,4% των ψήφων, κατά τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Ads

Οι Φιλελεύθεροι –που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία– διευκρίνισαν ότι ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας. Ο Ράσμουσεν από την πλευρά επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

Το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού της Δανίας  υπέστη βαριές απώλειες, καθώς έχασε πάνω από το μισό ποσοστό του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να συγκεντρώνει 8,7% από 21% στις τελευταίες εκλογές.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.