Οι αναμενόμενες αποκαλύψεις μυστικών εκθέσεων Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των Η.Π.Α. σε όλο τον κόσμο μέσω του WikiLeaks αποτελεί το κεντρικό θέμα της γερμανικής Bild am Sonntag. Τα γερμανικά μυστικά πρωτόκολλα θα δημοσιευθούν από το Spiegel Online, στις 22:30 ώρα Γερμανίας (23:30 ώρα Ελλάδος). Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής της WikiLeaks Julian Assange δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιορδανία, πως «τα έγγραφα που ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου».

Ads

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν τις αποκαλύψεις, το Το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι δέχεται επίθεση από χάκερς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα σε πολλές εφημερίδες. Όπως ανέφερε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Τwitter, «Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή μιας άρνησης λειτουργίας». Οι εφημερίδες: «El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών απόψε, ακόμη κι αν το WikiLeaks είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει άλλο μήνυμα.

Στο δημοσίευμά της, η Bild am Sonntag αναρωτιέται: «Πόσο δυσάρεστες είναι οι μυστικές εκθέσεις για τους γερμανούς πολιτικούς;» και προσθέτει: Λόγω της διαρροής δεδομένων, η Αμερική απειλείται από σεισμό στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: Η διαδικτυακή πλατφόρμα αποκαλύψεων Wikileaks θα δημοσιεύσει απόψε, κατ’ επιλογήν σε ορισμένες εφημερίδες και αργότερα σε πλήρη μορφή στο διαδίκτυο, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μυστικές εκθέσεις Αμερικανών διπλωματών για τις χώρες, στις οποίες υπηρέτησαν.

Οι εκθέσεις αυτές θα δημοσιευτούν στις 22:30 στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο τρέμουν για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών και εκτιμήσεων, τις οποίες διατύπωσαν σε διπλωμάτες των Η.Π.Α. Tα μυστικά έγγραφα περιέχουν πολυάριθμες και εν μέρει επικριτικές αξιολογήσεις για Γερμανούς και διεθνείς κορυφαίους πολιτικούς.

Ads

Η εφημερίδα συνεχίζει, σημειώνοντας πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε την Παρασκευή στον Γερμανό ομόλογό της Γκουϊντο Βεστερβέλε, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων. Σε μυστικές εκθέσεις της πρεσβείας των Η.Π.Α. στο Βερολίνο λέγεται ότι ο Βεστερβέλε εκτιμάται πως έχει αποδυναμωθεί πολιτικά, επειδή το FDP δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Επίσης, γίνονται επικριτικές αναφορές στις ικανότητες του Βεστερβέλε για τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Κατά τα γραφόμενα, οι αμερικανοί διπλωμάτες αξιολογούν τον αντικαγκελάριο ως κάποιον, «ο οποίος πρέπει ακόμα να μάθει τη δουλειά του». Τα έγγραφα του Wikileaks λέγεται ότι περιέχουν πολλές αρνητικές εκτιμήσεις για τον Βεστερβέλε. Με εξίσου επικριτικό τρόπο, αλλά σαφώς πιο θετικά, λέγεται ότι αξιολογείται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Αντιθέτως, θετικά αξιολογείται ο υπουργείο Άμυνας Τέοντορ τσου Γκούντεμπεργκ.

Την Τετάρτη, ο Βεστερβέλε ενημερώθηκε κατ’ ιδίαν από τον Αμερικανό πρέσβη Φίλιπ Μέρφι για την επικείμενη δημοσίευση των εγγράφων. Αλλά και με τον υπουργό Οικονομίας Ρ. Μπρούντερλε είχε τηλεφωνική συνομιλία ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο. Το πόσο σοβαρά αξιολογεί η αμερικανική πλευρά τις αποκαλύψεις μαρτυρούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Bild: «Είμαι βέβαιος ότι η φιλία μεταξύ των Η.Π.Α. και της Γερμανίας θα επιβιώσει αυτής της πρόκλησης», δήλωσε ο Μέρφι.

Βασικό πρόβλημα για τους Αμερικανούς αποτελεί η απώλεια εμπιστοσύνης: Γιατί, εκτός των απροκάλυπτων εκτιμήσεων σχετικά με πολιτικούς, τα έγγραφα, που αφορούν το διάστημα 2006 με 2009, εμπεριέχουν λεπτομερείς αναφορές στις πηγές πληροφόρησης. Ποιος είπε τι, πότε, πού και για ποιον – με πλήρη ονόματα. Για πολλούς φίλους και πληροφοριοδότες των Αμερικανών στη Γερμανία αυτό θα μπορούσε να αποβεί δυσάρεστο. Οι αποκαλύψεις παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσαν μάλιστα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, π.χ. σε περιοχές που διέρχονται κρίση.

Ανώτερος αξιωματούχος της πρεσβείας των Η.Π.Α. στο Βερολίνο δήλωσε: «Για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μας παρείχαν πληροφορίες σε χώρες που δεν διάκεινται φιλικά στις Η.Π.Α. τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Θεωρούμε δεδομένο ότι ακόμα και πολλοί πρέσβεις της χώρας θα απελαθούν ή θα ανακληθούν».

Η κ. Κλίντον επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Κινέζο ομόλογό της Yang Jiechi, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη δημοσίευση. Οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, του Ισραήλ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας ενημερώθηκαν επίσης από Αμερικανούς αξιωματούχους για το περιεχόμενο των εγγράφων.

Τμηματικά διοχετεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες στην κοινή γνώμη, που λέγεται ότι εμπεριέχονται στα μυστικά έγγραφα: Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, ορισμένα από τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν Κούρδους αντάρτες στο Ιράκ, ενώ η Τουρκία παρέχει βοήθεια στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, είναι πιθανό να δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και τμήμα της αλληλογραφίας σχετικά με κρατούμενους των φυλακών Γκουαντάναμο στην Κούβα. Η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι τα έγγραφα αναφέρονται με «ελάχιστα κολακευτικά λόγια» σε ρωσικές ηγετικές προσωπικότητες.

Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι το αναμενόμενο υλικό αποτελεί την πλέον «καυτή» δημοσίευση του Wikileaks. Λέγεται δε ότι τα έγγραφα προέρχονται από την ίδια πηγή, που αποκάλυψε προ μηνών και τα αρχεία για το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Για τις προηγούμενες δημοσιεύσεις είχε συλληφθεί στις αρχές Ιουνίου ένας 22χρονος Αμερικανός στρατιώτης με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών.