Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ των Ισπανών Σοσιαλιστών και του αριστερού κόμματος Podemos για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Ads

Η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο και όπως όλα δείχνουν οι Podemos δεν θα στηρίξουν τον Πέδρο Σάντσεθ. 

«Εμπόδιο» στη συμφωνία στέκεται το υπουργείο Εργασίας που επιμένει να ζητά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας για να συμφωνήσει ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το κομμάτι των συντάξεων στο PSOE. Όμως, σύμφωνα με την El Pais ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν φαίνεται να θέλει να αφήσει τα εργασιακά στα χέρια του αριστερού κόμματος και δεν αποδέχεται να του δώσει το σημαντικό αυτό χαρτοφυλάκιο. Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, ο ίδιος αντιπροτείνει στους Podemos την αντιπροεδρία των κοινωνικών υποθέσεων, η οποία θα προοριζόταν για την Ιρένε Μοντέρο, συντρόφου του Ιγκλέσιας και εκπροσώπου του Podemos, και τρία υπουργεία: Ισότητας, Οικισμού και Κοινωνικής Οικονομίας και Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το στέλεχος των Podemos, Ιόνε Μπελάρα δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της ότι το κόμμα της παραμένει ανοικτό στις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως, αφού οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι θεωρούν πως οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει, οποιαδήποτε επανάληψη θα πρέπει να γίνει έπειτα από δική τους πρωτοβουλία.

Ads

Η Μπελάρα τόνισε ωστόσο ότι το Podemos δεν θα στηρίξει σήμερα τον Σάντσεθ στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, παρά μόνο αν πληρούνται οι όροι που έχει θέσει. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις επί των όρων αυτών πριν από τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού ανεξαρτήτως κόστους, ενώ η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο δήλωσε ότι το Podemos δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί και ζήτησε να αναλάβει πολλά υπουργεία.