Λίστα με τις πλέον καταζητούμενες γυναίκες στην Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα η Europol, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας υπό τον τίτλο: «Το έγκλημα δεν έχει φύλο». 

Ads

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος αναφέρει ότι οι γυναίκες αυτές κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σοβαρές πράξεις όπως φόνους, εμπορία ναρκωτικών, απάτες, κλοπές, εμπορία ανθρώπων και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα. 

Η εκστρατεία εστιάζει στην ιστορία πίσω από το έγκλημα και οι καταζητούμενοι παρουσιάζονται με μάσκες που πέφτουν στο τέλος. 

Ανάμεσα στις εγκληματίες είναι η Ελένα Πουζύρεβιτς, η οποία ευθύνεται για trafficking γυναικών από τη Ρωσία στην Ισπανία και η Αντζελίνα Σακιούνα που καταζητείται για ξυλοδαρμό έως θανάτου μιας γυναίκας στη Ρίγα της Λετονίας.

Στόχος της Europol είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο www.eumostwanted.eu/crimehasnogender, αφού η εμπειρία δείχνει ότι όσο περισσότερα μάτια εξετάζουν τους αναζητούμενους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σύλληψης.

Ads

Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι ενώ υπάρχουν γυναίκες που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, οι άνδρες είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα περισσότερα. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικοί ρόλοι στις εγκληματικές συμμορίες ανήκουν σε άντρες με τις γυναίκες να χρησιμοποιούνται συχνά ως αντιπερισπασμός.

Γι’ αυτό ίσως ενώ από τα κράτη μέλη ζητήθηκαν οι πιο καταζητούμενες γυναίκες τρεις χώρες έστειλαν άντρα καταζητούμενο.