Ένας φόρος τιμής στον Γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Κλοντ Μονέ (1850 – 1926) και μία ωδή στη φύση: Ο Miguel Chevalier παρουσιάζει τρεις μνημειώδεις εγκαταστάσεις στη Σαγκάη.

Ads

Καλωσορίζοντας την άνοιξη, ο Chevalier τοποθετεί την πρώτη -που έχει τίτλο «Ψηφιακά Νούφαρα» – στην πλατεία, μπροστά από το Jing An Kerry Centre.

Με το που πέφτει ο ήλιος, ένας εικονικός διαδραστικός κήπος αναδύεται από το δάπεδο, δίπλα από την πρώην κατοικία του Προέδρου Μάο.

Λουλούδια (εικονικά) όπως αφρικανικά νούφαρα, ορχιδέες, καμέλιες και άνθη ροδακινιάς ανθίζουν και σβήνουν καθώς οι περαστικοί διασχίζουν αυτό το 600 τετραγωνικών μέτρων χαλί της φύσης.

Ads

«Trans-natures» είναι το όνομα της δεύτερης εγκατάστασης. Μεταμορφώνει μια στοά του Jing An Kerry Centre σε έναν 360 μοιρών κήπο μυστηριώδους βλάστησης, ανακοινώνοντας την αναγέννηση της φύσης.

Οι σταθερές νωπογραφίες στους τοίχους της στοάς συνοδεύονται από τέσσερα διαδραστικά παρτέρια λουλουδιών τα οποία προβάλλονται στο δάπεδό της.

image

Δύο διάδρομοι-γέφυρες μεταξύ κτιρίων του Centre μεταμορφώνονται σε «Κήπους σε Όνειρο», στην τρίτη εγκατάσταση του Chevalier: Το απαλό φως μέσα από τα πελώρια έγχρωμα βιτρό στα παράθυρα των διαδρόμων δημιουργεί ένα μαγικό περιβάλλον, καθώς αντανακλάται στη οροφή και το δάπεδο.

Οι τρεις εγκαταστάσεις του Miguel Chevalier θέλουν να δημιουργήσουν ένα ποιητικό σύμπαν χλωρίδας, θέλουν να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες συμβίωσης μεταξύ της ανθρωπότητας και της επανεφευρεμένης φύσης.

image

image

image

image

image

image

Το 2014, ο διάσημος video-artist, Miguel Chevalier μεταμόρφωσε τον ναό της Sacre-Coeur στην Καζαμπλάνκα με τα καλειδοσκοπικά «Μαγικά Χαλιά», μία διαδραστική «εγκατάσταση» εικονικής πραγματικότητας, εμπνευσμένη από την αραβική παράδοση και κυρίως, από τα μωσαϊκά και τις ταπισερί.