Ακόμη και η νέα γενιά των μαφιόζων αλλάζει «υπό την πίεση» των social media. Οι νέοι της «Καμόρα» εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής την ομερτά και την αντικαθιστούν από την επιδεικτική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες αφεντικά της ναπολιτάνικης μαφίας, ενώ πολλοί αρχηγοί είναι είτε δολοφονημένοι είτε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Έτσι, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες έχουν πάρει τη σκυτάλη.

Το φαινόμενο αυτό ήταν το θέμα του αποκαλυπτικού βιβλίου που εκδόθηκε το 2016 με τίτλο «La Paranza Dei Bambini», από τον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος μια δεκαετία νωρίτερα, είχε βρεθεί στην κορυφή των best seller με το βιβλίο του «Γόμορρα», στο οποίο αποκάλυπτε την εγκληματική δράση της Καμόρα, γεγονός που τον οδήγησε να ζει από τότε υπό 24ωρη αστυνομική προστασία, αφού δέχεται απειλές κατά της ζωής του.

Το «La Paranza dei Bambini» του Σαβιάνο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και η ταινία με τίτλο «Piranhas» κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου σεναρίου στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία καταγράφουν την ιστορία του Νικολά, ενός αγοριού από μια φτωχογειτονιά της Νάπολης, που αποφασίζει να ενταχθεί στην Καμόρα. Ο Σαβιάνο αναφέρεται σε αυτά τα παιδιά – πολλά από τα οποία φέρουν περίστροφα 9 χιλιοστών από την ηλικία των 15 ή 16 ετών – όντας ακόμη τα «μικρά ψάρια».

Ads

´Οπως δήλωσε ο Σαβιάνο: «Το έγκλημα σε αυτές τις φτωχογειτονιές θεωρείται ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος χρήματα, δύναμη, σεβασμό. Οι εγκληματικές οργανώσεις φαίνεται να είναι οι μόνες που παρατηρούν την ύπαρξη αυτών των παιδιών και τα προσλαμβάνουν». Στη Νάπολη μάλιστα, η τάση είναι ακόμη πιο ανησυχητική επειδή η δομή της Καμόρα είναι οριζόντια και όχι ιεραρχική όπως στην Κόζα Νόστρα».

Νέα ήθη, νέο στιλ

Με την αλλαγή γενιάς έχει αλλάξει και το στιλ. Σε αντίθεση με τα παλιά αφεντικά της μαφίας που λειτουργούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τηρώντας ομερτά, οι σημερινοί μαφιόζοι μεταδίδουν τα κατορθώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παρουσιάζονται επιδεικτικά με πανάκριβα επώνυμα ρούχα, κρατώντας στα χέρια μπουκάλια ακριβής σαμπάνιας, έχοντας γένια τύπου χίπστερ, τρέχοντας με τα σκούτερ τους στα σοκάκια της Νάπολης και πυροβολώντας, όποτε το κρίνουν απαραίτητο.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε το 2014 απλώς και μόνο επειδή τους ζήτησε ένα τσιγάρο. Ένας Ινδός δέχτηκε δύο σφαίρες στο στήθος το 2013 όταν μερικοί από αυτούς τους νεαρούς εγκληματίες θεώρησαν καλή ιδέα να «δοκιμάσουν τα όπλα τους» πάνω σε έναν αθώο περαστικό. Ένα νεαρό μέλος της μαφίας καταγράφηκε πρόσφατα από κοριό να καμαρώνει στο τηλέφωνο για το καινούργιο του απόκτημα, ένα Magnum 357 που «ήταν φτυστό με το όπλο του Αλ Καπόνε».

Το περασμένο καλοκαίρι, το εφετείο της Νάπολης καταδίκασε 42 νεαρούς δύο αντίπαλων φατριών σε συνολική κάθειρξη 500 ετών. Όπως όμως υποστηρίζει
ο Σαβιάνο όσο η κοινωνική πολιτική διατηρεί στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση τους νέους και με τη σειρά τους οι κρατικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων αποτυγχάνουν, όσοι νεαροί εγκληματίες κι αν καταλήξουν στη φυλακή, θα υπάρχουν πάντα χιλιάδες έφηβοι πρόθυμοι να πάρουν τη θέση τους.

image

Η ιστορία του Εμανουέλε Σιμπίλο

Κοινά στοιχεία με τον ήρωα της ταινίας «Piranhas», τον Νικολά, μοιράζεται ο Εμανουέλε Σιμπίλο, την ιστορία του οποίου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα.

Η πρώτη φορά που ο Εμανουέλε συνελήφθη ήταν στα 15 του χρόνια. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα σπίτι στην περιοχή Φορτσέλα της Νάπολης, όπου ο νεαρός προσπαθούσε να ξεφορτωθεί δύο όπλα. Για τα επόμενα χρόνια, ο Σιμπίλο μπαινόβγαινε στα αναμορφωτήρια, όπου ξεχώριζε από τους άλλους νεαρούς κρατούμενους εξαιτίας της ικανότητάς του να εμπνέει σεβασμό και της συνήθειάς του να ενημερώνεται, διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες.

image

Όταν έκλεισε τα 18, το 2013, ο Σιμπίλο προετοιμάστηκε για το επόμενο μεγάλο βήμα: Την ανατροπή των παλιών οικογενειών της Καμόρα και την ανάδειξή του σε αρχιμαφιόζο της περιοχής. Ένα χρόνο αργότερα, στα 19 του, ο ανερχόμενος νεαρός μαφιόζος έπεφτε νεκρός από τα πυρά μιας αντίπαλης συμμορίας.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι καθόλου παράξενη, αν σκεφτεί κανείς ότι – σε αντίθεση με την πυραμιδική δομή της μαφίας της Σικελίας – η οργανωτική δομή της Καμόρα είναι πιο οριζόντια από κατακόρυφη. Κατά συνέπεια, μεμονωμένες φατρίες της Καμόρα ενεργούν ανεξάρτητα, και είναι πιο επιρρεπείς σε διαμάχες μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας ατέλειωτος πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρότερες φατρίες, τον οποίο έχουν πλέον αναλάβει 18χρονοι «μίνι μαφιόζοι».