Πάνω από τους μισούς Βρετανούς δεν ξέρουν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, σύμφωνα με έρευνα για λογιαριασμό της Επιτροπής για την Απαίτηση Αποζημιώσεων υπέρ των Εβραίων από τη Γερμανία.

Ads

Η έρευνα έδειξε ότι λίγο περισσότερο από το 50% των Βρετανών δεν γνωρίζουν ότι στο Ολοκαύτωμα εξολοθρεύτηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίοι, ενώ το 67% πιστεύει λανθασμένα ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας επέτρεψε σε όλους ή κάποιους Εβραίους να μεταναστεύσουν στο έδαφος της χώρας. Στην πραγματικότητα, με το ξέσπασμα του πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε εντελώς τα σύνορα για τους Εβραίους μετανάστες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2.000 νέους Βρετανούς 18 έως 39 ετών μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου.

Άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι ότι το 76% των ερωτηθέντων Βρετανών δεν γνωρίζει τι είναι το Kindertransport, μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε την περίοδο 1938 – 1939 ώστε να σωθούν περίπου 10.000 παιδιά Εβραίων προσφύγων και να έρθουν στη Βρετανία.

Ads

Και ενώ το 89% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα έχουν ακούσει κάτι για το Ολοκαύτωμα, μόλις τα δύο τρίτα αυτών γνωρίζουν ότι αφορά την εξολόθρευση των Εβραίων.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι το 57% των Βρετανών πιστεύουν ότι λιγότεροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το Ολοκαύτωμα από ό,τι παλιά, ενώ το 56% (κάτοικοι όλων των περιοχών της Βρετανίας) πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο με το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να συμβεί και στη σύγχρονη εποχή.

Οι ερωτηθέντες από τη Βόρεια Ιρλανδία, σε ποσοστό 91%, πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται το Ολοκαύτωμα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αγγλία και την Ουαλία είναι 88% και στη Σκοτία 86%.

Σε ανάλογη έρευνα που έγινε πριν από ένα χρόνο μεταξύ νέων Αμερικανών, ηλικίας 18-39 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 48% δεν μπορούσε να ονομάσει έστω ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ φέτος στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32%.

Ο Γκίντεον Τέιλορ, πρόεδρος της Επιτροπής για την Απαίτηση Αποζημιώσεων υπέρ των Εβραίων από τη Γερμανία, εξέφρασε την ανησυχία του «για τα προφανή κενά γνώσης όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, όπως και για γεγονότα που συνδεόνται με αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Βρετανών αναγνωρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία».