Ο θάνατος ενός Γάλλου εθελοντή στην Ουκρανία είναι η πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη ότι υπάρχουν τουλάχιστον ορισμένοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές μεταξύ των ξένων μαχητών που έχουν συρρεύσει εκεί για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Wilfried Bleriot, 32 χρονών, σκοτώθηκε σε δράση, σύμφωνα με τη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 4 Ιουνίου 2022.
Στη φωτογραφία του Bleriot που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Λεγεώνα, η οποία σχηματίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και είναι ανοιχτή σε εθελοντές μαχητές από όλο τον κόσμο, εμφανίζεται μπροστά και στο κέντρο της πανοπλίας του το ασπρόμαυρο αυτοκόλλητο της λεγόμενης Μισάνθρωπης Μεραρχίας (Misanthropic Division), που λέγεται ότι είναι μια απροκάλυπτα φασιστική πτέρυγα εθελοντών του υπερεθνικιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας.
Το βίαιο, γεμάτο μίσος κανάλι Telegram του Misanthropic Division ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε τον θάνατο του Bleriot, μια μέρα νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου. Η ανάρτηση ανέφερε ότι πέθανε την 1η Ιουνίου στο Χάρκοβο και περιλάμβανε μια φωτογραφία στην οποία ο αδύνατος και γενειοφόρος Bleriot φοράει ένα μπλουζάκι που γράφει «Misanthropic Division» μπροστά.
Το 2018, οι Los Angeles Times περιέγραψαν το Misanthropic Division ως «μία από τις πολλές νεοναζιστικές ομάδες που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια». Το 2020, η Daily Beast τη χαρακτήρισε ως «τη μαχητική πτέρυγα ξένων εθελοντών του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας». Ο Guardian, το 2014, έγραφε επίσης ότι το Misanthropic Division «συνδέεται με το τάγμα Αζόφ». Υπάρχουν λίγες άλλες αναφορές για αυτό στο αρχείο ειδήσεων.
Ο Bleriot ήταν ένας «άνθρωπος που πολέμησε τον μπολσεβικισμό και τον αντιφασισμό σε όλη του τη ζωή», σύμφωνα με την ανάρτηση στο Telegram, ένας «αδελφός στα όπλα», που πέθανε υπερασπιζόμενος την Ευρώπη και την Ουκρανία από τις «ασιατικές ορδές». Μεταξύ των μελών της ομαδικής συνομιλίας, ο Bleriot έχει γίνει μάρτυρας, ένας σύντροφος που πρέπει να θρηνηθεί και να γιορταστεί. Ένα meme δείχνει έναν «μαύρο ήλιο», «ηλιακό τροχό», το σύμβολο του ναζιστικού αποκρυφισμού – πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπό του.
Ο Bleriot καταγόταν από τη Μπαγιέ, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία. Σε μια συνέντευξη με έναν Αργεντινό δημοσιογράφο, που ανέβηκε στο Reddit στις 3 Μαρτίου, αυτοπροσδιορίζεται ως Νορμανδός, λέει ότι είναι «έτοιμος να σκοτώσει Ρώσους» και «έτοιμος να πεθάνει». Προσθέτει ότι άφησε πίσω του δύο παιδιά στο σπίτι, και αρχίζει να κλαίει. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με την οικογένεια του Bleriot για σχόλιο.
Ένας εκπρόσωπος του τάγματος Αζόφ, το οποίο ξεκίνησε γύρω στο 2014 ως ακροδεξιά συμμορία του δρόμου και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε επαγγελματικό σύνταγμα ειδικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού, δεν απάντησε στην έρευνα σχετικά με τον Bleriot και τη Misanthropic Division.
Όταν τον Απρίλιο ο ρεπόρτερ του Theintercept συναντήθηκε με τον Andriy Biletsky, εκ των ιδρυτών του Αζόφ, στη βάση τους στο Κίεβο, δεν είχε ακούσει ακόμη τότε για τη Μισάνθρωπη Μεραρχία, αλλά ρώτησε τον Biletsky για ξένους μαχητές. «Έχουμε εθελοντές από διαφορετικές χώρες», του είπε. «Είχαμε Ευρωπαίους, Ιάπωνες, ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή».
Ανέφερε επίσης Λευκορώσους, Γεωργιανούς, Ρώσους, Κροάτες και Βρετανούς εθελοντές. Τόνισε ότι κάποιοι από αυτούς ήταν Εβραίοι. Ωστόσο, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί», είπε. «Ούτε καν οι Δυτικοευρωπαίοι για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Η βάση του Αζόφ, στα ημιβιομηχανικά περίχωρα του Κιέβου, βρισκόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο σοβιετικό εργοστάσιο. Μέσα στο κεντρικό κτίριο, μια κίτρινη σημαία με το διαβόητο σύμβολο Wolfsangel του Αζόφ στο κέντρο κρεμόταν από τα δοκάρια. Σε δύο σημεία, υπήρχαν ρολόγια Black Sun στους τοίχους, τα οποία βρίσκονται επίσης στο πάτωμα του κάστρου του Χάινριχ Χίμλερ στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους σύγχρονους οπαδούς της ναζιστικής ιδεολογίας για να σηματοδοτήσουν τις άριες πεποιθήσεις τους.
Οι απολογητές του Αζόφ λένε ότι είναι απλώς γηγενή ουκρανικά σύμβολα που πρέπει να γίνουν κατανοητά σε ένα ανατολικοευρωπαϊκό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, όλα στη βάση του Αζόφ είχαν μια νεοναζιστική αισθητική. Παράλληλα, υπήρχαν στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό μάχης που περπατούσαν τριγύρω και δύο γυναίκες που δούλευαν ως γραμματείς. Το ισόγειο ήταν γεμάτο από νεοσύλλεκτους, αποκλειστικά νέους λευκούς άνδρες, που μιλούσαν Ουκρανικά και Ρωσικά.
Από τότε που ιδρύθηκε το Αζόφ πριν από περίπου οκτώ χρόνια, έχει προσελκύσει αδυσώπητη διαμάχη για την οιονεί φασιστική ιδεολογία του, την οποία υποστήριξε ο Biletsky, και κατά των λίγων μειονοτικών ομάδων που υπάρχουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά.
Υπάρχουν άφθονα φωτογραφικά στοιχεία μαχητών του Αζόφ που εμφανίζουν ναζιστικά σύμβολα στο πεδίο της μάχης, παρότι κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να «καθαρίσουν» την εικόνα του τα τελευταία χρόνια και να παρουσιαστεί ως αποπολιτικοποιημένο τάγμα, ενώ τώρα είναι επίσημο συστατικό του ουκρανικού στρατού, όχι απλώς μια ανεξάρτητη πολιτοφυλακή.
Μάλιστα, έχει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα του στρατού. Παρουσιάζεται ως ένα επίλεκτο σώμα και έχει αποκτήσει εξαιρετικό κύρος και θαυμασμό στα μάτια των απλών Ουκρανών για τη σθεναρή υπεράσπιση της Μαριούπολης, που τελικά έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 20 Μαΐου, μετά από μια δραματική πολιορκία τριών μηνών. Αν και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες του Αζόφ συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, πολλοί περισσότεροι νεαροί Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για να τους αντικαταστήσουν.
«Το Αζόφ μεγαλώνει», δήλωσε τον Απρίλιο ο Maksym Zhorin, διοικητής μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του Αζόφ στο Κίεβο. «Η έμφαση μας δίνεται στο μέλλον». Και πρόσθεσε: «Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν ευεργετικές για εμάς».
Ο θάνατος του Bleriot, η ύπαρξη ακροδεξιών εξτρεμιστών σαν αυτόν στις τάξεις των ξένων μαχητών της Ουκρανίας και η άνοδος του Αζόφ ως εσωτερικής στρατιωτικής δύναμης δεν πρέπει να εκληφθούν ως αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας συνολικά. Η ρωσική προπαγάνδα επιχείρησε να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι η Ουκρανία και ο στρατός της είναι γεμάτη από νεοναζί και εντελώς υπό την κυριαρχία του.
Αυτά τα ψέματα εξατμίζονται μόλις πατήσει κάποιος το πόδι τουστη χώρα. Η Ουκρανία έχει έναν ιδιαίτερα δυναμικό και επιθετικό υπερεθνικιστικό τομέα, αλλά ακόμη και το Αζόφ, η πιο ισχυρή ακροδεξιά δύναμη, παραμένει ένα περιθωριακό κίνημα.
Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρός του είναι Εβραίος, πρώην τηλεοπτικός κωμικός και πριν εισβάλει η Ρωσία, ζητήματα όπως η διαφθορά και η οικονομική στασιμότητα ήταν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή των απλών ανθρώπων από το φάσμα των περιπλανώμενων συμμοριών νέων φασιστών. Αν οι Ρώσοι ανησυχούσαν πραγματικά για τους νεοναζί, τους υπερεθνικιστές και τους μαχητές της λευκής υπεροχής, θα κοιτούσαν στη χώρα τους, όπου τέτοια κινήματα ευδοκιμούν όσο και στην Ουκρανία.
Ομοίως, ο Bleriot δεν πρέπει να εκληφθεί ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Λεγεώνας του Ουκρανικού Στρατού. Μέσα στο χάος των δύο πρώτων μηνών του πολέμου, οι περισσότεροι από τους ξένους που συνέρρεαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν απομακρύνθηκαν και πήγαν στα σπίτια τους.
Η Διεθνής Λεγεώνα δέχτηκε μόνο όσους είχαν σημαντική στρατιωτική εμπειρία, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Bleriot, ο οποίος είπε σε έναν Αργεντινό συνεντευκτή ότι είχε υπηρετήσει ένα χρόνο στον γαλλικό στρατό, μόλις και μετά βίας θα είχε περάσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποστήριξε τη νεοναζιστική ιδεολογία του Misanthropic Division, όπως διατυπώνεται σε χώρους όπως το κανάλι Telegram, αλλά τέτοιοι εξτρεμιστές, απομονωμένοι και μικροί σε αριθμό, βρίσκουν επίσης τον δρόμο τους στον αμερικανικό στρατό σε τακτική βάση.
Όσο για το Misanthropic Division, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο είναι. Εικόνες που είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο δείχνουν νεαρούς άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και αλλού να εμφανίζουν τη σημαία της ομάδας με πειρατική εμφάνιση, συχνά σε συνδυασμό με άλλα σύμβολα μίσους, και είναι δυνατό να βρείτε φωτογραφίες και βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι φαίνεται να συμμετέχουν σε πραγματική μάχη, φορώντας τα διάφορα σήματα και μπλουζάκια του.
Θα μπορούσε να είναι μια συνεκτική στρατιωτική μονάδα αποτελούμενη από ξένους εθελοντές, αλλά δεν υπάρχουν και πειστικές αποδείξεις, αυτή τη στιγμή, ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα τοξικό μιμίδιο Telegram που διαδόθηκε από τους πιο «μαύρους» του Αζόφ.
Το πραγματικό ερώτημα, όταν πρόκειται για την ξένη λεγεώνα της Ουκρανίας και μερικούς από τους πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες που έχει προσελκύσει η διεθνής κλήση προς όπλα, είναι πόσο μεγάλη απειλή αποτελούν για τις χώρες καταγωγής τους.
Η χαλαρά οργανωμένη Διεθνής Λεγεώνα, η οποία μπορεί να μην έχει καμία κεντρική διοίκηση, είναι περιορισμένη στην ικανότητά της να εξετάζει εθελοντές. Ακραίοι από όλο τον κόσμο που προσυπογράφουν την ιδεολογία του αίματος και των νεοναζιστικών υποκουλτούρων, όπως η Misanthropic Division, έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση και να συμμετάσχουν σε έντονες ένοπλες συγκρούσεις ενάντια σε έναν τεχνολογικά προηγμένο εχθρό. Εάν επιβιώσουν, η μαχητική τους εμπειρία θα μπορούσε να τους δώσει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να πραγματοποιούν πράξεις πολιτικής βίας στις χώρες καταγωγής τους.
Στην ίδια ανάρτηση στο Facebook της 4ης Ιουνίου που ανήγγειλε τον θάνατο του Bleriot, η Διεθνής Λεγεώνα αποκάλυψε επίσης τον θάνατο του Björn Benjamin Clavis, ενός Γερμανού άγνωστης ηλικίας. Η φωτογραφία του δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει περίπου 30 ετών τη στολή της Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας. Στο πίσω μέρος του δεξιού του χεριού υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο τατουάζ ενός Σιδερένιου Σταυρού, ένα «σύμβολο μίσους που χρησιμοποιείται συνήθως από νεοναζί και άλλους λευκούς υπερασπιστές.
Είναι πιθανό ο Clavis, να έκανε το τατουάζ για αβλαβείς λόγους. Δεν είναι τόσο ασυνήθιστο σύμβολο. Το λογότυπο της εταιρείας Independent Truck skateboard, για παράδειγμα, μοιάζει πολύ με Iron Cross. Το ίδιο ισχύει και για το σήμα που δόθηκε για σκοποβολή στον στρατό των ΗΠΑ. Ωστόσο, η μη ρατσιστική επίδειξη του Σιδηρού Σταυρού λαμβάνει χώρα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γερμανία, από όπου καταγόταν ο Clavis, συνδέεται πολύ με το Τρίτο Ράιχ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >