Μπορεί το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό για το Ιράκ να είναι ο πόλεμος, αλλά μία ομάδα νεαρών Κούρδων της χώρας θέλει να αλλάξει αυτή την εικόνα.

Ads

Και πώς προσπαθούν να το καταφέρουν αυτό; Με τα σικ κοστούμια τους και τα περιποιημένα μούσια τους.

Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα μόδας, αλλά και πολιτικής…

Η ομάδα των νεαρών Κούρδων φασιονίστας, αποκαλείται «Mr Erbil», όπως και η πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο ιρακινό έδαφος.

Ads

Οι κάτοικοι της Αρμπίλ να σημειωθεί ότι έχουν σταθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

image

Οι «Mr Erbil» έκαναν το ντεμπούτο τους τον περασμένο Φεβρουάριο ξεσηκώνοντας το διαδίκτυο. Υπό το κόνσεπτ «συναντήσεις κυριών», η πρώτη φωτογράφιση της ομάδας έγινε στην αρχαία ακρόπολη της πόλης,  ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

image

Στη φωτογράφιση πρωταγωνίστησαν 20 νεαροί άνδρες, ντυμένοι με την τελευταία λέξη της δυτικής μόδας, θυμίζοντας χίπστερς της δυτικής κοινωνίας. Τα επώνυμα κοστούμια τους, τα στενά παντελόνια τους και τα περίτεχνα μούσια τους έγιναν αμέσως θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

image

Με πολλούς να χαρακτηρίζουν τους «Mr Erbil» ως την πρώτη λέσχη ανδρικής μόδας του Ιράκ, η ομάδα μετρά πια περίπου 30 μέλη και περισσότερους από 25.000 ακόλουθους στο Instagram και το Facebook.

image

Το στυλ τους μπορεί να είναι δυτικό, αλλά όπως οι ίδιοι λένε προσπαθούν να συνδυάσουν το μοντέρνο με την πολιτισμική τους κληρονομιά, με το να δανείζονται στιλιστικά στοιχεία από τον παραδοσιακό τρόπο ντυσίματος των Κούρδων γαιοκτημόνων. Εκείνοι στο παρελθόν θα ντύνονταν στην τρίχα, για να παραστούν στα πολιτιστικά σαλόνια αλλά και τα καφενεία της εποχής τους.

image

Η δράση τους δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τη μόδα. Υπάρχει και μία πιο σοβαρή και πολιτική στη βάση της πτυχή του εγχειρήματος τους.

image

Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τη δράση τους ως ένα κίνημα, που στόχο έχει να εκπροσωπήσει τους νεαρούς Κούρδους στην προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή, ενώ παράλληλα αποσκοπούν στο να προωθήσουν τον κουρδικό πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο.

image

Η ομάδα ελπίζει ακόμα να βάλει το λιθαράκι της στην κοινωνική αλλαγή στην περιοχή, αλλά και στην αμφισβήτηση των κατεστημένων αντιλήψεων, ειδικά όσον αφορά τα γυναικεία δικαιώματα.

image

Το γκρουπ πολύ συχνά μάλιστα αναρτά στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και σκέψεις για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, το Ιράκ και όπου αλλού αυτά καταπατούνται.

image

Κάθε Πέμπτη μάλιστα οι «Mr Erbil» γράφουν ένα κείμενο για να εμπνεύσουν τις συμπατριώτισσες τους και να τις παροτρύνουν να είναι πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας.

image

Μία από αυτές τις γυναίκες, η Dashni Morad, κάνει σεμινάρια σε άλλες γυναίκες Γιαζίντι που επέζησαν της σφαγής και των βιασμών του Ισλαμικού Κράτους. «Η προσπάθεια που κάνει για την ανθρωπότητα, την ειρήνη και την αγάπη είναι εντυπωσιακή», γράφουν οι «Mr Erbil» σε ένα ποστ τους. «Μας κάνεις περήφανους», συμπληρώνουν.

Πηγή: BBC