Μια μυστική διεθνή επιχείρηση ξεκίνησε η Μοσάντ αυτή την εβδομάδα για να εισάγει αεροπορικώς στο Ισραήλ έως και 100.000 κουτιά τεστ για τον νέο κορονοϊό, παρ’όλο που η προσπάθεια μπορεί να ήταν μάταιη, καθώς πληροφορίες ανέφεραν πως ήταν χαλασμένα.

Ads

Ο λόγος για τη μυστικότητα της επιχείρησης, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και της υγείας, είναι ότι τα πακέτα προέρχονταν από τουλάχιστον δύο χώρες που δεν έχουν καλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου δεν θα μπορούσε να τα αγοράσει επίσημα.

Το Ισραήλ δεν διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετά κράτη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τις χώρες του Κόλπου, που δεν το αναγνωρίζουν επίσημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το παλαιστινιακό. Επίσης, θεωρείται πιθανό οι κυβερνήσεις και οι κατασκευάστριες εταιρίες να μην θέλουν να φανεί ότι στέλνουν πακέτα στο εξωτερικό, την ώρα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία εντός των συνόρων τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε την επιχείρηση αναφέροντας ότι χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες του κράτους για να την αντιμετώπιση του κορονοϊού, «συμπεριλαμβανομένων της Μοσάντ και άλλων οργανισμών». «Ο εξοπλισμός που έφτασε στο Ισραήλ είναι απαραίτητος» σημείωσε διαψεύδοντας ότι τα πακέτα μπορεί να ήταν άχρηστα.

Ads

Όμως, νωρίτερα η ιστοσελίδα Ynet είχε μεταφέρει δήλωση του Ιταμάρ Γκρότο, επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο «δυστυχώς, αυτό που έφτασε δεν είναι ακριβώς αυτό που μας λείπει…».

Προσπαθώντας απεγνωσμένα να ελέγξει την εξάπλωση του Covid-19 το Ισραήλ σκόπευε να φτάσει να πραγματοποιήσει καθημερινά 3.000 εξετάσεις. Ο αριθμός μπορεί να βασίζονταν στην υπόθεση ότι η επιχείρηση της Μοσάντ θα συνεχιστεί. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε πως  η μυστική υπηρεσία πληροφοριών σκόπευε να φέρει περίπου 4 εκατομμύρια κουτιά με τεστ από αρκετές χώρες.

Συνολικά περίπου 530 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ισραήλ, το οποίο έχει λάβει αυστηρά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, εμπορικών κέντρων και καφέ, ενώ έχει επιστρατεύσει και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ, η οποία μετά από ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ενέκρινε την Τρίτη η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπορεί να εντοπίζει μέσω παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων άτομα, που αποτελούν ύποπτα κρούσματα ή έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: Guardian/Από Εφημερίδα των Συντακτών