Το 2020 σημαδεύτηκε κυρίως από κακές ειδήσεις. Είχαμε όμως και καλά νέα ορισμένα από τα οποία θα επηρεάσουν τη ζωή μας το 2021 και τα επόμενα χρόνια. Είναι ειδήσεις για το περιβάλλον, τον φεμινισμό, τις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου ή και την πολιτική. Ποιες όμως ήταν οι πολύ καλές; 
 
Ένα Ένζυμο Καταβροχθίζει το Πλαστικό
Ένα ενισχυμένο ένζυμο το οποίο… «καταβροχθίζει» το τερεφθαλικό αιθυλένιο, ή αλλιώς PEΤ, δημιούργησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με έδρα το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Ads

image
 
Η Πολιομυελίτιδα στα Πρόθυρα της Εξάλειψης στην Αφρική
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστοποίησε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας είχε εξαλειφθεί στα τέλη Αυγούστου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η ασθένεια έπληξε και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

image

Ένα Ζώο που Θεωρείτο Εξαφανισμένο Ανακαλύφθηκε Εκ Νέου
Οι επιστήμονες τη θεωρούσαν εξαφανισμένη εδώ και πενήντα χρόνια: η σομαλική μακροσκελιδίδα (ή σινγκί), που μοιάζει με ποντίκι, ανακαλύφθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής. 

Ads

image

Η Χιλή Εγκατέλειψε το Σύνταγμα της Εποχής της Δικτατορίας
Με δημοψήφισμα, ποσοστό 78,2% των Χιλιανών πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, ως μη επιδεχόμενο αναθεώρηση, το σύνταγμα που είχε επιβάλει ο Πινοσέτ το 1980 και αποφάσισε τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης.

image

Νίκη Ενός Γάλλου Αγρότη Κατά της Μονσάντο
Ουδεμία πλέον δυνατότητα προσφυγής για την εταιρία Μονσάντο, θυγατρική της γερμανικής Bayer, στην υπόθεση κατά του αγρότη Paul François. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε, τον Οκτώβριο, την έφεση της εταιρίας, επιβεβαιώνοντας την καταδίκη της. Ο παραγωγός δημητριακών δηλητηριάστηκε το 2004 μετά την εισπνοή ατμών του ζιζανιοκτόνου Lasso, απαγορευμένου, από το 2007, στη Γαλλία. Είναι η τρίτη φορά που κερδίζει την υπόθεση.

image

Οι Γυναίκες Κυνηγοί Κατά Τους Προϊστορικούς Χρόνους
Η ανακάλυψη, το 2018 στο Περού, ενός γυναικείου σκελετού με όπλα οδήγησε σε επανεκτίμηση του ποσοστού των γυναικών κυνηγών κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων. Στις ανασκαφές στην Αμερική έντεκα στα είκοσι επτά άτομα που βρέθηκαν θαμμένα με εργαλεία κυνηγιού μεγάλων θηραμάτων, ήταν γυναίκες. Πριν από 9.000 χρόνια, στην Αμερική, 30% – 50% των κυνηγών ήταν γυναίκες.

image
 
Ηνωμένες Πολιτείες: Η Δικαιοσύνη Δικαιώνει τους Σιου
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν επί μακρόν για τον πετρελαιαγωγό  που βρίσκεται στο έδαφος των Σιου, στη Βόρεια Ντακότα.

image

Πολλά Είδη Δεν Απειλούνται Πλέον Με Εξαφάνιση
Η καφέ αρκούδα, στα Καντάβρια Όρη, ήταν ένα απειλούμενο είδος κατά τη δεκαετία του 1990, αλλά σήμερα καταμετρούμε 350 σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Ισπανίας. Ο γυπαετός (γενειοφόρος γύπας), επανήλθε στις Άλπεις το 1986. Ο πληθυσμός αυτού του πτηνού ανέρχεται σε 70 το 2020. Τέλος, το αγριοκάτσικο, στα Πυρηναία, επέστρεψε μετά από έναν αιώνα εξαφάνισης. Ο πληθυσμός του (περίπου 400) θεωρείται πλέον βιώσιμος.

image

Θραύσματα Σεληνιακού Εδάφους στην Κίνα
Σεληνιακά δείγματα έφτασαν στη Γη από την κινεζική ομάδα «Chang’e-5». Πέραν του τεχνικού επιτεύγματος, οι πλανητολόγοι ανυπομονούν να αναλύσουν αυτά τα δείγματα που ελήφθησαν στον Ωκεανό των Καταιγίδων, μία τεράστια βασαλτική πεδιάδα, πολύ νεότερη από τα μελετηθέντα -κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Απόλλων»- εδάφη.

image

Η Πολλά Υποσχόμενη Γονιδιακή Θεραπεία
Η τεχνική γενετικής μηχανικής Crispr-Cas9 (τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος), για την οποία οι επιστήμονες Emmanuelle Charpentier (Γαλλίδα) και Jennifer Doudna (Αμερικανίδα) έλαβαν φέτος το βραβείο Νόμπελ Χημείας, αρχίζει να έχει εφαρμογές στην ιατρική. 

image

Η Σκωτία Παρέχει Δωρεάν τα προϊόντα της Εμμήνου Ρύσης
Το Νοέμβριο, οι Σκωτσέζοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της δωρεάν παροχής προϊόντων της εμμήνου ρύσης. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτιά. 

image

Η Μεγαλύτερη Τρύπα Όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο το 2020 Έκλεισε
Επιστήμονες της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» («CAMS») προειδοποίησαν το Μάρτιο ως προς την ανακάλυψη μιας μεγάλης τρύπας στο στρώμα του όζοντος πάνω από το Βόρειο Πόλο. Ένα μήνα περίπου αργότερα, απορροφήθηκε, ανακοίνωσε η «CAMS» στο Twitter.  Πρόκειται για ένα καλό νέο, αλλά όχι για «μία μακροπρόθεσμη θεραπείαΥπάρχει, όμως, ελπίδα: το στρώμα του όζοντος θεραπεύεται επίσης, αλλά αργά», διευκρίνισαν οι επιστήμονες.

image
 
Αύξηση Γεννήσεων στους Ελέφαντες στην Κένυα
Αρκετά πάρκα της Κένυας κατέγραψαν ρεκόρ γεννήσεων : περισσότερα από 170 ελεφαντάκια γεννήθηκαν το 2020 μόνο στο πάρκο Amboseli, στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρου. Πριν από δύο χρόνια (ο χρόνος κυοφορίας για τους ελέφαντες), η χώρα γνώρισε άφθονες βροχοπτώσεις, η βλάστηση αυξήθηκε και τα θηλυκά βρίσκονταν, συνεπώς, σε καλύτερη κατάσταση για να φέρουν σε πέρας τις εγκυμοσύνες τους. Και, καθώς τα καλά νέα φθάνουν σπανίως μόνα τους: οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πληθυσμός ελεφάντων της χώρας είχε διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, φθάνοντας σήμερα τους 34.000. Πρόκειται για καλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν χάρη στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας, ενώ το είδος, εξαιτίας του κυνηγιού για το ελεφαντόδοντό του, ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

image

Η αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής Έως το 2050 θα είναι ακόμη δυνατή
Ενώ οι ειδήσεις του πλανήτη είναι σπανίως αισιόδοξες, σύμφωνα με μία -δημοσιευθείσα τον Απρίλιο στο περιοδικό «Nature»- μελέτη, θα είναι ακόμα δυνατή η αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής έως το 2050. 

image

Ρεκόρ Πτώσης 7% στις Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
Οι εκπομπές CO2 ορυκτής προέλευσης παρουσίασαν ιστορική πτώση 7% το 2020, λόγω των μέτρων εγκλεισμού παγκοσμίως.

image

Το Σουδάν Απαγορεύει τους Ακρωτηριασμούς των Γεννητικών Οργάνων 
Οι Αρχές του Σουδάν ανακοίνωσαν πως θα μπει τέλος στους γάμους ανηλίκων ενώ θα μπει σε εφαρμογή η απαγόρευση στους ακρωτηριασμούς γυναικείων γεννητικών οργάνων, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα κοριτσιών και γυναικών.

image
 
Καμάλα Χάρις, Η Πρώτη Γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Ιστορική χαρακτηρίστηκε η εκλογή της Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη γυναίκα, πρώτη έγχρωμη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου.

image

Η Κόστα Ρίκα Γιορτάζει τους Πρώτους Ομοφυλόφιλους Γάμους της 
Η Κόστα Ρίκα γίνεται η πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. 

image

Η Αργεντινή Νομιμοποιεί την Άμβλωση
Η Αργεντινή ενώνεται με την Κούβα, την Ουρουγουάη, τη Γουιάνα, την πόλη του Μεξικού και το μεξικανικό Κράτος της Οαχάκα, καθώς είναι οι μόνες που επιτρέπουν την άνευ όρων άμβλωση στη Λατινική Αμερική.

image

Πηγή: Le Monde