Αύξηση της τάξης του 44% θα πάρουν οι Ισλανδοί βουλευτές, με την βουλευτική τους αποζημίωση να ανέρχεται πλέον στα 9.000 ευρώ.

Ads

Την απόφαση πήρε μία Επιτροπή που αποτελείται από 3 βουλευτές, 1 Ανώτατο Δικαστή και 1 μεγαλοστέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι η αύξηση θα διαφυλάξει την οικονομική τους ανεξαρτησία, κρατώντας τους μακριά από τη διαφθορά.

Εξηγώντας την απόφασή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι είναι αναγκαίο «οι αιρετοί να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι», σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από την τραπεζική κρίση το 2008 και, πιο πρόσφατα, από το σκάνδαλο των εξωχώριων εταιρειών που αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων Panama Papers τον Απρίλιο.

Το κόμμα των Πειρατών έκανε λόγο για μισθολογικό σοκ. «Απορρίπτοντας αυτές τις αυξήσεις, οι βουλευτές θα έστελναν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν επιθυμούν να βαθύνουν το χάσμα μεταξύ του κοινοβουλίου και των πολιτών» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η επικεφαλής των Πειρατών Μπιργκίτα Γιονσντότιρ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής κανένα κόμμα δεν απέσπασε την πλειοψηφία. Η απερχόμενη κυβέρνηση του δεξιού Προοδευτικού Κόμματος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Το κεντροδεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας αναδείχτηκε πρώτο, ενώ η συμμαχία της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τους Πειρατές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων όπως ήλπιζε.