Για παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας μιλά πλέον η πακιστανική ηγεσία επικρίνοντας τον τρόπο της αμερικανικής επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης χθες, ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει είτε να γνώριζαν την ύπαρξη του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν είτε να είναι ανίκανες.

Ads

«Η εκτέλεση του Οσάμα είναι τώρα ένα κόκαλο που στάθηκε στο λαιμό του Πακιστάν. Δεν μπορεί ούτε να το καταπιεί ούτε να το φτύσει», γράφει στην Express Tribune του Πακιστάν ο Περβέζ Χουντμπόι και επισημαίνει “Εάν έδειχνε ικανοποίηση, αυτό θα εξόργιζε του ισλαμιστές, που ήδη μάχονται εναντίον του πακιστανικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, η αποδοκιμασία της εξόντωσής του θα σήμαινε ότι το Πακιστάν σκοπίμως έδωσε στέγη στους τρομοκράτες…Είναι καιρός για το Πακιστάν να εγκαταλείψει την μακροχρόνια, αν και άτυπη, πολιτική του, της σύγκρουσης με τους ισλαμιστές με το ένα χέρι και της μυστικής στήριξής τους, με το άλλο».

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ένα κρησφύγετο της πόλης Αμποταμπάντ στο βορειο-δυτικό Πακιστάν επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν με εξτρεμιστικά ισλαμικά δίκτυα και οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα ή οι Ταλιμπάν.

Αν και η Αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει αποδείξεις για την «κάλυψη» του Μπιν Λάντεν ωστόσο ο αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα επιμένει πως οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες είτε γνώριζαν, είτε είναι ανίκανες, δεδομένου ότι το κρησφύγετο, στο οποίο έμενε τα τελευταία χρόνια ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν χαρακτηριστικά κοντά σε γνωστή Στρατιωτική Ακαδημία.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, πάλι, χαρακτήρισε σήμερα «δικαιολογημένη» την αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν, σημειώνοντας πως «σε τελική ανάλυση ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ευθυνόταν για το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων και πιστεύω ότι ήταν αιτιολογημένο να διεξαχθεί αυτή η επιχείρηση εναντίον του». Συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως «αυτή η πολύ επιτυχημένη επιχείρηση θα οδηγήσει στην υπονόμευση ενός από τα πιο επικίνδυνα τρομοκρατικά δίκτυα στον κόσμο και πιστεύω ότι αυτό είναι που μετράει για μια τεράστια πλειοψηφία ανθρώπων στη γη».

Στην Αμποταμπάντ και την Πεσάβαρ του Πακιστάν, πάλι, δικηγόροι διαδήλωσαν υπέρ του «ήρωα του ισλάμ» Οσάμα μπιν Λάντεν, κάνοντας επίσης λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από την αμερικανική επιχείρηση. Οι δικηγόροι προσευχήθηκαν αρχικά για τον μπιν Λάντεν και στη συνέχεια φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Συνελήφθη ο εργολάβος του κρησφύγετου

Στο μεταξύ, η πακιστανική αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη του εργολάβου Γκουλ Μάνταχ που κατασκεύασε την κατοικία στη βορειοδυτική πόλη Αμπονταμπάντ, όπου σκοτώθηκε τη Δευτέρα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αστυνομία τον ανακρίνει, προσπαθώντας, όπως δήλωσε τοπικός αστυνομικός αξιωματούχος «να αποσαφηνίσουμε αν το κτιριακό συγκρότημα κατασκευάσθηκε ειδικά ως καταφύγιο της Αλ-Κάιντα ή αν η Αλ-Κάιντα μίσθωσε το σπίτι στην τύχη».

«Αναζητούμε επίσης τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, Αρσάντ Χαν, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Χαν παρήγγειλε στον Μάνταχ να κατασκευάσει το κτίριο το 2005.

Η κατοικία, τώρα, έχει σφραγιστεί από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να την δουν μόνον απ’ έξω και να κρατούνται τώρα από τις αρχές σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κτίριο.