Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του αεροσκάφους που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις τους σε συνέντευξη Τύπου επισήμαναν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν πιθανότατα κατέρριψαν κατά λάθος το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ads

 
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγόρησαν πάντως τη Ρωσία ότι δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες στην περιοχή  που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Ανακοίνωσαν ότι βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν όπως από δορυφορικές φωτογραφίες, υποκλαπείσες συνομιλίες, αλλά και δημοσιεύσεις σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης,  το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους – αέρος τύπου SA -11 στην Ανατολική Ουκρανία. Όμως όπως τόνισαν δεν ξέρουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, αν και εικάζουν ότι επρόκειτο για φιλορώσους αποσχιστές.
 
Επίσης υποστήριξαν ότι δεν είναι βέβαιοι για το εάν οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία, αν και ισχυρίστηκαν πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αντάρτες κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να κάνει και μετά την πτώση του Boeing.
 
«Δεν έχουμε ονόματα, δεν ξέρουμε τον βαθμό, δεν είμαστε σίγουροι 100% ούτε και για την εθνικότητα των υπευθύνων για  την εκτόξευση του πυραύλου» σημείωσαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμώντας ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι «αντάρτες έκαναν λάθος» καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν καταρρίψει 12 ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
 
200 σοροί από τους 282 νεκρούς ήταν στο τρένο
 
Στο μεταξύ η ομάδα ειδικών της Ολλανδίας που έχει επιφορτιστεί με το έργο της οργάνωσης του επαναπατρισμού των σορών των επιβατών της πτήσης MH17, καταμέτρησε επίσημα 200 πτώματα στο τρένο που έφθασε στο Χάρκοβο, ενώ μέχρι τώρα γινόταν λόγος για έναν αριθμό που ανερχόταν σε 282.
 
«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσα στο τρένο βρίσκονται οι σοροί 200 ανθρώπων» εξήγησε ο Γιαν Τουίντερ, ο επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής στην Ουκρανία στη διάρκεια συνέντευξη τύπου στο Χάρκοβο. «Πού είναι οι υπόλοιποι; Αυτό αποτελεί μέρος των ερευνών που θα ακολουθήσουν» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ολλανδία, πρόσθεσε ο ίδιος. Διαβεβαίωσε δε ότι υπάρχουν «ασφαλώς κι άλλες σοροί ακόμη στο σημείο της συντριβής».
 
Εθνικό πένθος στην Ολλανδία
 
Τα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν από την Ουκρανία στην Ολλανδία τις σορούς αναμένονται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος). Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει κηρύξει για σήμερα εθνικό πένθος στην χώρα. Οι καμπάνες στις εκκλησίες θα ηχούν καθ’ όλη την ημέρα και επί πέντε λεπτά πριν την προσγείωση των αεροσκαφών. Στην αεροπορική βάση θα είναι παρούσα και η βασιλική οικογένεια.
 
Στη Βρετανία τα μαύρα κουτιά
 
Τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης MH17 παραδόθηκαν χθες σε Ολλανδούς ερευνητές, ο οποίοι και θα εποπτεύσουν τη διεθνή έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.
 
«Ειδικοί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ταξιδεύουν προς το Φάρνμπορο της Βρετανίας με τα μαύρα κουτιά για να βοηθήσουν στην έρευνα» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) που εδρεύει στο Φάρνμπορο, της νότιας Αγγλίας είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, όπως και σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.