‘Ενας, 95χρονος πλέον, ναζί δεσμοφύλακας στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Γιακίβ Πάλιγ, απελάθηκε από τις ΗΠΑ στην Γερμανία.

Ads

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν μία εντολή του 2004 για την απέλαση του πρώην ναζί δεσμοφύλακα στη Γερμανία.

Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ο 95χρονος υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Τραβνίκι στην τότε κατεχόμενη γερμανική Πολωνία και τα τελευταία 50 χρόνια ζούσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Γεννημένος στην Ουκρανία, ο Πάλιγ μετανάστευσε το 1949 στις ΗΠΑ και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός υπήκοος το 1957 αφού απέκρυψε το ναζιστικό του παρελθόν, λέγοντας στην αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου εργαζόταν σε ένα αγρόκτημα και σε ένα εργοστάσιο.

Ads

Όταν οι ερευνητές του χτύπησαν την πόρτα το 1993 είπε: «Δεν θα είχα πάρει ποτέ τη βίζα αν έλεγα την αλήθεια. Όλοι έλεγαν ψέματα».

Τον Αύγουστο του 2003 ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανακάλεσε την αμερικανική του ιθαγένεια εξαιτίας του δεσμών του με τους Ναζί, φτιάχνοντας έτσι το σκηνικό για την εντολή εκτέλεσης της απέλασής του.

image

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Πάλιγ είχε υπηρετήσει τον Μάρτιο του 1944 σε μια μονάδα που πραγματοποίησε πολυάριθμες αγριότητες εναντίον Πολωνών πολιτών και άλλων.

Το 2004 καταδικάστηκε σε απέλαση, ενώ το 2005 απορρίφθηκε η έφεσή του.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Μετανάστευσης στις ΗΠΑ ο Πάλιγ πέταξε συνοδεία γιατρών απ’ το Νιου Τζέρσεϊ και έφτασε στο Ντίσελντορφ το πρωί της Τρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην ιστορική ευθύνη και πως η απόδοση δικαιοσύνης για τις θηριωδίες των ναζί σημαίνει ότι στέκονται στο πλευρό των θυμάτων από ηθική υποχρέωση.

Στο παρελθόν οι Γερμανοί εισαγγελείς είχαν πει πως δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να κατηγορήσουν τον Πάλιγ για εγκλήματα πολέμου.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελικά απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Εφραίμ Ζούροφ, ο οποίος ηγείται του γραφείου της Ιερουσαλήμ του Κέντρου Simon Wiesenthal.

Ο Ζούροφ δήλωσε ότι παρόλο που ο Πάλιγ δεν εργάστηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά μάλλον στρατόπεδο εκπαίδευσης, ελπίζει ότι οι γερμανικές αρχές θα «βρουν έναν τρόπο να τον δικάσουν».