Την πιθανότητα να επιτεθούν σε ρωσικούς και ιρανικούς στόχους ώστε να πλήξουν ακόμη περισσότερο τον Μπασάρ αλ Άσαντ σε περίπτωση που επέμβουν στη Συρία, εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Ads

Ειδικότερα, δεν αποκλείουν τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί χλώριο στην επέμβαση στο Ιντλίμπ. Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο εξετάζει τις επιλογές του, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ήταν αυτό που θα προκαλούσε μια πιθανή επέμβαση. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η έκταση της πιθανής επίθεσης θα είναι μεγαλύτερη από εκείνες που έγιναν στο παρελθόν εναντίον της Συρίας.

«Δε θα σχολιάσω τα σχέδια του αμερικανικού στρατού, αλλά ότι η χρήση χημικών όπως το σαρίν και το χλώριο αποτελούν απειλή για τις ζωές των αμάχων και είναι αντίθετη με τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε από τη μεριά της η εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Ντάνα Ουάιτ.

Ads

Σύμφωνα με άλλες πηγές της εφημερίδα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φέρονται να ζήτησαν από τους ρώσους ομολόγους τους να διασφαλίσουν ότι δε θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στο Ιντλίμπ.

Παράλληλα, η Ρωσία φαίνεται να αγνοεί την αμερικανική προειδοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον πολιτών με σκοπό να προκαλέσουν μια στρατιωτική απάντηση.

Ωστόσο, οι αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι σύροι αντάρτες δεν έχουν χημικά όπλα ικανά για τέτοιες επιθέσεις.