Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή σε όλο το βοηθητικό προσωπικό αλλά και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών να εγκαταλείψουν την Υεμένη εξαιτίας της κλιμάκωσης των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σάλεχ και τους αντικαθεστωτικούς που απαιτούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, όπως δημοσιοποίησε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη του Σάντεκ αλ-Αχμαρ, οι υποστηρικτές του οποίου μάχονται τις καθεστωτικές δυνάμεις στη Σαναά, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Ads

«Το επίπεδο της απειλής για την ασφάλεια του προσωπικού είναι ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας της τρομοκρατικής δραστηριότητας και της πολιτικής αναταραχής. Υπάρχει σε εξέλιξη πολιτική αστάθεια σε ολόκληρη τη χώρα και μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ηδη από το Μάρτιο οι ΗΠΑ, είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβούλευαν τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Υεμένη, ενώ καλούσαν όσους βρίσκονταν ήδη εκεί να επισπεύσουν την επιστροφή τους εξαιτίας της επιδείνωσης του επιπέδου της ασφάλειας.

Τη σύλληψη του Σάντεκ αλ-Αχμάρ διέταξε ο πρόεδρος Σάλεχ

Ads

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη του Σάντεκ αλ-Αχμαρ, οι υποστηρικτές του οποίου μάχονται τις καθεστωτικές δυνάμεις στη Σαναά, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

«Ο πρόεδρος διέταξε τη σύλληψη του αλ-Αχμαρ για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της ένοπλης εξέγερσης», ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία προστίθεται πως διατάχθηκε και η σύλληψη των άλλων επικεφαλής της φυλής.

Ο σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ αρχηγός της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών Χάσεντ είναι ένα από τους δέκα γιους του κάποτε πανίσχυρου Αμπντάλα αλ-Αχμάρ, ο οποίος έχει πεθάνει. Ένας από τους αδελφούς του, ο Χαμίντ αλ-Αχμάρ είναι γνωστός επιχειρηματίας και αρχηγός του κόμματος Αλ-Ισλάχ της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη Σαναά σε αποθήκη πυρομαχικών, που ανήκει στη φυλή της οποίας ηγείται η οικογένεια αλ-Αχμάρ.

Τέλος, κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως καταστράφηκε η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου της αντιπολίτευσης, χωρίς να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες.