Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης (1/6)  νομοσχέδιο για την αναστολή του ορίου χρέους της χώρας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, αποτρέποντας την πρώτη χρεοκοπία των ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 5ης Ιουνίου.

Ads

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη ψηφίσει το μέτρο, το οποίο μπορεί τώρα να σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος. Ο Μπάιντεν, λίγα λεπτά αφότου η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο για το όριο του χρέους, επαίνεσε το Κογκρέσο για τις προσπάθειές του.

Η αναστολή του ορίου χρέους έως το 2025 απομακρύνει την απειλή της χρεοκοπίας από το τραπέζι μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Εκτός από την αντιμετώπιση του ορίου του χρέους, το νομοσχέδιο θέτει όρια στις μη αμυντικές δαπάνες, επεκτείνει τις απαιτήσεις εργασίας για ορισμένους δικαιούχους κουπονιών τροφίμων και περιορίζει ορισμένα κονδύλια αντιμετώπισης της Covid-19.

Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο ήταν ασφυκτικό, με ελάχιστα περιθώρια λάθους, ασκώντας τεράστια πίεση στην ηγεσία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, καθώς η απειλή της χρεοκοπίας ελλόχευε.

Ads

Για να περάσει το νομοσχέδιο τη γραμμή του τερματισμού, οι νομοθέτες έτρεξαν με τον χρόνο για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία πριν από τις 5 Ιουνίου, την ημερομηνία κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της των ΗΠΑ πλήρως και εγκαίρως – ένα σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Αν και για δεκαετίες δεν επρόκειτο παρά για τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ιδίως ο ηγέτης τους στο σώμα αυτό Κέβιν Μακάρθι, τη μετέτρεψαν σε εργαλείο άσκησης πολιτικής πίεσης στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν.

Σειρά συναντήσεων στον Λευκό Οίκο, ατελείωτες διαπραγματεύσεις συμβούλων… η Ουάσιγκτον κρεμόταν για εβδομάδες από τα χείλη αυτών που έκριναν την τύχη του περίφημου «πλαφόν» του χρέους.

Αν και είναι πολύ συνηθισμένο να κλείνονται συμφωνίες της τελευταίας στιγμής για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ, οι σκληρές διαπραγματεύσεις εξώθησαν τον Fitch Ratings, έναν από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης, να θέσει «υπό παρακολούθηση» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, που τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη.

Εντέλει το βράδυ του Σαββάτου, εν μέσω του τριημέρου της Memorial Day, τα μέρη έκλεισαν καταρχήν συμφωνία. Το κείμενο επέτρεπε να αποφευχθεί το χειρότερο, δηλαδή το σενάριο η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών, να αδυνατεί να πληρώνει τους πιστωτές της, να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Κατάσταση άνευ προηγουμένου, που θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Για να αποφευχθεί αυτή η δυνητικά καταστροφική εξέλιξη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμβιβασμό.