Γερμανοί τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην Φλόριντα

Ads

Οι Γερμανοί θεωρούνται από τους σκληρότερα εργαζόμενους λαούς στην Ευρώπη. Αυτό που ωστόσο έχει σημασία είναι πως σύμφωνα με βρετανικές έρευνες αυτό δεν συνιστά παρά ένα ξεπερασμένο στερεότυπο, καθώς μέχρι και οι ίδιοι οι Βρετανοί που ‘’εκτιμούν’’ ιδιαίτερα την εργατικότητα των Γερμανών, φαίνεται πως εργάζονται περισσότερο από αυτούς.

Σε μία έκθεση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010 για τις διακοπές των εργαζομένων, η Γερμανία εμφανίστηκε ο μεγάλος νικητής με 40 ημέρες διακοπών κατ’ έτος, ενώ δεύτερη ήρθε η Ελλάδα με 33 ημέρες.

Στην εποχή των ευέλικτων μορφών εργασίας, που η τεχνολογία παρέχει δυνατότητα εργασίας μέχρι και από το δρόμο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν ακριβώς οι εργατοώρες ανά εργαζόμενο. Με τα υπάρχοντα δεδομένα ωστόσο, όλες οι έρευνες δίνουν το προβάδισμα στη Βρετανία με 43,6 ώρες εργασίας στους υπαλλήλους γραφείου, όταν ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 40,3.

Ads

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τη γερμανική κοινή γνώμη είναι τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα εργασιακής εξάντλησης που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι. Μόνο τα τελευταία 6 χρόνια επιφανείς πολιτικοί, σεφ και προπονητές ποδοσφαίρου έχουν δηλώσει παραίτηση από τη θέση τους εξαιτίας του στρες, με πρόσφατο παράδειγμα τις διαμαρτυρίες καθολικών επισκόπων της χώρας για υπερκόπωση.

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους αυτό δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένο με τις σκληρές συνθήκες εργασίας των Γερμανών, ούτε μπορεί να αποδοθεί απόλυτα σε ένα άγχος γερμανικής προέλευσης. Μπορεί να είναι απλά η ένδειξη μια εργασιακής νοοτροπίας περισσότερο στραμμένης στο «μέλλον» και στην «αποτελεσματικότητα» ίδιον μιας εποχής διαδικτυακών και τεχνολογικών εργασιακών δυνατοτήτων.

Όπως δήλωσε ο Άλφρεντ Κράπ: «Ο σκοπός της εργασίας πρέπει να είναι το κοινό καλό και τότε η εργασία είναι ευλογία και προσευχή. Η γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων Volkswagen συνέστησε πρόσφατα στους εργαζομένους της να απενεργοποιούν τα εταιρικά κινητά τους τηλέφωνα εκτός των ωρών γραφείου τους, γεγονός που δείχνει ότι αυτό το ιδανικό παραμένει ζωντανό».

Αυτό που θα πρέπει σίγουρα όλοι να σκεφτούμε είναι πως αν οι Γερμανοί δεν εργάζονται τόσο σκληρά, και η χώρα τους είναι η πιο επιτυχημένη οικονομία της Ευρωζώνης, γιατί πρέπει να «σκοτώνονται» στη δουλειά άλλοι λαοί της Ευρώπης όπως είναι οι Βρετανοί;

Πηγή: Guardian

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς