Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer μπλοκάρει τη χρήση των φαρμάκων της σε εκτελέσεις θανατοποινιτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει επιβάλει σαρωτικούς ελέγχους στη διανομή των προϊόντων της για να εξασφαλίσει ότι κανένα από αυτά δεν χρησιμοποιείται σε θανατηφόρες ενέσεις.
Σύμφωνα με τους New York Times πάνω από 20 αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοιους περιορισμούς προβάλλοντας ηθικούς ή επαγγελματικούς λόγους.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της Pfizer – από τους κορυφαίους παρασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως – χαρακτηρίζεται «ορόσημο» καθώς εκτιμάται ότι με την απόφαση της εταιρείας κλείνει η τελευταία πηγή αγοράς φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις.
«Με την ανακοίνωση της Pfizer όλοι οι εγκεκριμένοι κατασκευαστές φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε εκτελέσεις έχουν πλέον μπλοκάρει την πώληση τους για το σκοπό αυτό» τονίζει η Μάγια Φόα, που παρακολουθεί τις φαρμακευτικές εταιρείες για λογαριασμό της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve με έδρα το Λονδίνο.
«Τα κράτη που εκτελούν θανατικές ποινές θα πρέπει τώρα να κινηθούν υπόγεια αν θέλουν να βρουν φάρμακα για να χρησιμοποιήσουν σε αυτές» προσθέτει.
Η αλλαγή στάσης των φαρμακευτικών εταιρειών ήρθε μετά από τις πιέσεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά όχι μόνο. Συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και ενώσεις μετόχων έχουν επίσης παίξει το ρόλο τους.
Ακόμη όμως και με δεδομένη την αρνητική στάση των εταιρειών δεν είναι καθόλου εύκολο να εξασφαλιστεί ότι τα φάρμακα όντως δεν θα χρησιμοποιούνται σε εκτελέσεις. Εξάλλου, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα που δημιουργούν προορίζονται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τα κράτη έχουν ευθύνη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους.
Οι New York Times σημειώνουν ότι τα εμπόδια της προμήθειας θανατηφόρων ενέσεων έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι παρασκευαστές δεν θέλουν να συνδέονται με τις εκτελέσεις. Η δυσκολία απόκτησης των φαρμάκων όμως έχει οδηγήσει τα κράτη και τις πολιτείες των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή να προσπαθούν να προμηθευτούν κρυφά τα φάρμακα.
Πειράματα με νέα φάρμακα, εκτελέσεις που πήγαν πολύ άσχημα και προσπάθειες για την απόκτηση με διάφορους τρόπους των θανατηφόρων ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες δικαστικές διαμάχες. Οι δικηγόροι κινούν νομικές διαδικασίες στη βάση ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αμφιβόλου προελεύσεως και μπορεί να μην πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και να επιφέρουν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία.
Στις ΗΠΑ ορισμένες πολιτείες προσπάθησαν να εισαγάγουν φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα οποία τελικά κατασχέθηκαν από το FBI. Άλλες πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Οκλαχόμα και το Οχάιο έχουν καθυστερήσει εκτελέσεις για μήνες ή ακόμη και χρόνια λόγω της έλλειψη φαρμάκων ή λόγο των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία.
Άλλες πολιτείες έχουν υιοθετήσει την ηλεκτρική καρέκλα, το εκτελεστικό απόσπασμα ή και τον θάλαμο αερίων ως εναλλακτική λύση εφόσον δεν μπορούν να βρουν φάρμακα, όπως η Γιούτα που τον περασμένο χρόνο προσπαθούσε να πετύχει την έγκριση του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >