Οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κερδίζουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ads

Σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPSOS, το PiS κερδίζει το 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει 242 έδρες στο 460μελές κοινοβούλιο και τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνο του χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές. Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Όσο για την αριστερά, η οποία εκπροσωπούνταν από δύο αντίπαλους σχηματισμούς, δεν εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αφού δεν κατάφερε να υπερβεί το εκλογικό όριο.

Ads

Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών παραδέχθηκε την ήττα του μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll. «Θυμηθείτε, δεν χάσαμε αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν», δήλωσε η Εύα Κόπατς. «Η Πολωνία είναι μια χώρα που προοδεύει από οικονομική άποψη, όπου η ανεργία είναι μονοψήφια. Σ’ αυτή την κατάσταση αφήνουμε την Πολωνία σ’ αυτούς που κέρδισαν σήμερα τις εκλογές». 

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή τη χώρα και είπε πως θα «τείνει χείρα» στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Το PiS έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον ενώ δυσπιστεί απέναντι στην ΕΕ. Υποστηρίζει μια ισχυρή συνεργασία με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Μόσχα. Υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες.

Παράλληλα αντιτίθεται στην επανεγκατάσταση στην χώρα προσφύγων με προέλευση την Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των καθολικών πολιτών.

Ο Κατσίνσκι δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από μέσα ενημέρωσης για ρατσιστική ρητορική όταν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα στους πολίτες της Πολωνίας.