Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για μια δύσκολη χρονιά μπροστά, καθώς πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση το 2012. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Ευρώπη βιώνει της “πιο σοβαρή δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών”. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κρίση δεν τελείωσε, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας ζήτησε περισσότερες θυσίες. Παρόμοιo ήταν και το μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι “ιδιαίτερα κρίσιμοι” για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ads

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παρουσιάζει στασιμότητα, καθώς η κρίση του χρέους έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις δαπάνες και να θέσουν σε εφαρμογή σκληρά μέτρα λιτότητας, σημειώνει το BBC που μεταφέρει εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομολόγων συμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη θα περιπέσει σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το κόστος δανεισμού για ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δανειστές φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Με δεδομένη την στασιμότητα της ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο αυτές της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις να περικόψουν  τις δαπάνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χρέους.
 
Μέρκελ: Πιο δύσκολο το 2012

Ads

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι παρά τη σχετικά καλή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, “το επόμενο έτος θα είναι αναμφίβολα πιο δύσκολο από το 2011”.

“Ο δρόμος για την υπέρβαση αυτή [κρίση του χρέους] παραμένει μακρύς και με δυσκολίες, αλλά στο τέλος αυτής της διαδρομής η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από ό, τι ήταν όταν μπήκε στην κρίση .”

Υπερασπίστηκε το ευρώ, λέγοντας ότι έχει μετατρέψει την “καθημερινή ζωή ευκολότερη και την οικονομία μας πιο ισχυρή … και μας έχει προστατέψει από κάτι χειρότερο”, πρόσθεσε αναφερόμενη  στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σαρκοζί: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Ο Γάλλος Πρόεδρος που θα αναμετρηθεί φέτος με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ για την προεδρία, δήλωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ήταν αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

“Ξέρω ότι οι ζωές πολλών από εσάς, που ήδη δοκιμάζεται από δύο δύσκολα χρόνια, έχουν τεθεί σε δοκιμασία για άλλη μια φορά”, είπε ο Νικολά Σαρκοζί σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Το έτος φέυγει με μεγαλύτερη ανησυχία για εσάς και τα παιδιά σας”, είπε.

Τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές. “Αυτό που ήταν να γίνει έγινε από την κυβέρνηση», είπε.

Ναπολιτάνο: Αναγκαίες θυσίες

O Τζιόρτιο Ναπολιτάνο, πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, κάλεσε τον ιταλικό λαό να κάνει θησείες για να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας.

“Οι θυσίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων ανθρώπων, είναι ο στόχος και μια δέσμευση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.”

Καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ιταλία ίσως ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας, ο ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι “καμία κοινωνική ομάδα, δεν μπορεί να αποφύγει σήμερα τη δέσμευση να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας”. “Οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες, ειδικά αν η οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται”, πρόσθεσε ο κ. Ναπολιτάνο