Το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό συνεχίζεται. Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστίνιων αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον σε 119 , μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, ενώ, στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, έχει προκαλέσει το θάνατο εννιά ανθρώπων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ads

Για ακόμη μια μέρα λοιπόν, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία, οι οποίοι τραυμάτισαν πάνω από 200 Παλαιστίνους, μόνο την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ, ανακοίνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, πως επρόκειτο να εισβάλλει στον παλαιστινιακό θύλακα, για να ανακαλέσει λίγες ώρες αργότερα τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Η χερσαία εισβολή δεν έγινε πράξη, είτε επειδή αποτελούσε εξ αρχής μέρος του ψυχολογικού πολέμου, είτε επειδή επρόκειτο για «πρόβλημα επικοινωνίας», όπως υποστήριξε ο στρατός του Ισραήλ, είτε επειδή απετράπη τελευταία στιγμή από τις ΗΠΑ. 

«Περισσότερα από 200 σπίτια και 24 σχολεία έχουν καταστραφεί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες πέντε μέρες», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι η πρόσβαση των Παλαιστινίων σε καθαρό νερό ενδέχεται να περιοριστεί σημαντικά τις αμέσως επόμενες μέρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, ήδη, αρκετές οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για λίγες ώρες τη μέρα.

«Αναμένονται ολοένα και περισσότερα μπλακάουτ τις επόμενες μέρες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ, την ίδια ώρα, αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες Παλαιστινίων, που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα, καθώς τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα πια.

Ads

image

Μια από αυτές τις οικογένειες, είναι εκείνη της Hedaia Maarouf, η οποία, μαζί με 19 συγγενείς της, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, εγκατέλειψε την οικία της. «Είμαστε τρομοκρατημένοι. Τα παιδιά ουρλιάζουν, φοβούνται, είναι τρομαγμένα», δηλώνει χαρακτηριστικά στον Guardian.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωνε πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά μόνο να επιβάλλουμε τον νόμο».

image

«Χάνουμε τα πάντα, εν ριπή οφθαλμού»

Οι συνέπειες βέβαια της «επιβολής του νόμου» από το Ισραήλ, με το συνεχές σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, αποτυπώνονται στη φράση του Mohammad Qadada, ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης  Planet for Digital Solutions στη Γάζα, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τους βομβαρδισμούς: «Χάνουμε τα πάντα, εν ριπή οφθαλμού», δηλώνει χαρακτηριστικά στο AlJazeera.

«Ο φρουρός του κτιρίου, λίγο πριν τους βομβαρδισμούς, μου είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από το Ισραήλ και του είπαν να εκκενώσουμε το κτίριο μέσα σε δύο ώρες. Ούτε που προλάβαμε να “σώσουμε” τον εξοπλισμό μας. Όλοι γύρω μας ήταν φοβισμένοι, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Και αναρωτιέμαι ειλικρινά, γιατί; Γιατί μας βομβάρδισαν και μας κατάστρεψαν; Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και απλά σκεφτόμαστε το “γιατί;”. Όλοι αυτοί οι βομβαρδισμοί μας αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο, ενώ η οικονομία μας είναι ήδη σε χείριστη κατάσταση», προσθέτει ο Qadada.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιείται από ένοπλες ομάδες Παλαιστίνιων, για αυτό και είναι ένας «θεμιτός στόχος».

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το αν θα σκοτώσει πολίτες»

image

Δεν ήταν ασφαλώς μόνο η επιχείρηση του Qadada, η οποία καταστράφηκε.  Το ίδιο συνέβη και με τον πύργο Al-Johara στο κέντρο της Γάζας, στον οποίο στεγάζονται εταιρείες ΜΜΕ.

«Εύχομαι ο θεός να μας αποζημιώσει. Ο πατέρας μου ξόδεψε όλα τα χρήματα που είχε μαζέψει στη ζωή του για αυτόν τον πύργο. Εγώ και η οικογένεια μου μέναμε εκεί. Λάβαμε μηνύματα, λίγη ώρα πριν από τους βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ. Μας είπαν να φύγουμε από εκεί και το κάναμε», αναφέρει στο AlJazeera η Reem Jarour, η κόρη του ιδιοκτήτη του  Al-Johara.

Παράλληλα, το κτίριο Shorouq, στο οποίο επίσης στεγάζονται αρκετές εταιρείες ΜΜΕ και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα κτίρια της Γάζας, ισοπεδώθηκε. Η Amal Shurrab, ο πατέρας της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του κτιρίου, βιντεοσκόπησε την κατάρρευση του:

«Το κτίριο αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι από τα κτίρια που χρησιμοποιείς για να καταλάβει ένας ταξιτζής το που θέλεις να πας. Όλη η περιοχή γύρω του είναι τόσο ζωντανή, πάντα κατακλυσμένη από ανθρώπους. Και τώρα τα χάσαμε όλα. Ή μάλλον, σχεδόν όλα, γιατί είμαστε ζωντανοί. Και ότι κατέστρεψαν θα το χτίσουμε ξανά με τα ίδια μας τα χέρια. Σπίθαμη προς σπιθαμή», υπογραμμίζει η  Shurrab, μιλώντας στο AlJazeera και συνεχίζει:

«Όμως παραμένει ένα ερώτημα. Τι απειλή αποτελούσε για το Ισραήλ το κτίριο αυτό; Τόσες εταιρείες στο εσωτερικό του απλά χάθηκαν, καταστράφηκαν. Δεν υπάρχουν πιά. Αποθήκες, εμπορικά μαγαζιά. Και παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μας έχει δώσει μια αιτιολόγηση για τον λόγο που ισοπεδώθηκε. Ο φρουρός του κτιρίου έλαβε ένα μήνυμα από το Ισραήλ και του είπαν να εκκενώσουμε τον χώρο σε 10 λεπτά. Το κάναμε, για αυτό και είμαστε ζωντανοί».

image

Παράλληλα, η Shurrab συνεχίζει, αναφέροντας πως, μετά τους βομβαρδισμούς στο εν λόγω κτίριο, «χωρίς καμία προειδοποίηση, ο ισραηλινός στρατός έριξε πυραύλους σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ακριβώς απέναντι από το Shorouq».

«Όλα αυτά, οι πύραυλοι, οι ισοπεδώσεις κτιρίων, οι καταστροφές, δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν ψυχολογικό πόλεμο. Έναν πόλεμο νεύρων που κάνει το Ισραήλ, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για το αν θα σκοτώσει πολίτες. Είναι ένα ψυχολογικό βασανιστήριο», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Αl Jazeera και Guardian