Τα επεισόδια που «σόκαραν την Φρανκφούρτη» είναι σήμερα πρώτο θέμα στην πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου. Κι αυτό γιατί «ομάδες» που δρουν στο περιθώριο διαδηλώσεων με «καλυμμένα πρόσωπα» δεν είναι θέαμα στο οποίο η Γερμανία είναι συνηθισμένη. Το ίδιο ασυνήθιστες είναι στη Γερμανία οι μάχες σώμα με σώμα, διαδηλωτών και αστυνομίας, τα περιπολικά που καίγονται και τα οδοφράγματα.

Ads

Η χώρα τις περισσότερες φορές καυτηριάζει αυτού του είδους τα περιστατικά όταν συμβαίνουν στο εξωτερικό και κυρίως στο Νότο. Χθες κατά τη διάρκεια των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ τα έζησε στο πετσί της. 

image

image

Ads

Με δεδομένο για όλους ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές του Blockupy δεν ευθύνονται για τις εικόνες που παρακολούθησε χθες η Γερμανία από τους τηλεοπτικούς δέκτες πολιτικοί και δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται. Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που επιρρίπτουν ευθύνες στο κίνημα επειδή δεν φρόντισε να διατηρήσει το κλίμα ειρηνικό. 

image

image

Αιχμές άφησε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο της Έσσης Τόρστεν Σέφερ – Γκούμπελ λέγοντας: «εύχομαι οι διοργανωτές να είχαν κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από τη βία, αλλά δυστυχώς δεν το έκαναν». Άλλοι έσπευσαν να χρεώσουν ευθύνες στο αριστερό κόμμα της Γερμανίας Die Linke. Το ζήτημα μάλιστα θα συζητηθεί στην γερμανική βουλή σε ειδική συνεδρίαση. 

image

image