Εμπειρογνώμονας χημικών όπλων προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά τη διάρκεια επίθεσης στο λιμάνι της Μαριούπολης στη Νοτιοανατοική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σπανιότητα πληροφοριών» για το τι συνέβη.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ» ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο ρωσικός στρατός και οι συμμαχικές του πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, χρησιμοποίησαν χημικά όπλα εναντίον του στην Μαριούπολη.

Ο Dan Kaszeta, από το «Royal United Services Institute», είπε ότι είναι δύσκολο να αξιολογηθούν αυτές οι καταστάσεις εξ αποστάσεως, ιδιαίτερα όταν βασιζόμαστε κυρίως σε αναφορές από δεύτερο ή τρίτο χέρι αντί για πρωτογενή στοιχεία.

Τα συμπτώματα που φέρεται να παρουσιάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, όπως δυσκολία στην αναπνοή, «δεν μας λένε πολλά»,σημείωσε.

Αυτό που πραγματικά έχουμε είναι άνθρωποι να ζαλίζονται. Αυτό που δεν έχουμε είναι σημεία και συμπτώματα (και κάθε είδους ιατρικά διαγνωστικά) που περιορίζουν την εστίαση της έρευνας στα χημικά, πόσο μάλλον σε έναν συγκεκριμένο παράγοντα χημικού πολέμου.