Μπορεί οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας – «επιστροφή» σύμφωνα με το Κρεμλίνο – να κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στις πωλήσεις του διάσημου ρωσικού αυτόματου όπλου «Καλάσνικοφ», ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας ανέκαμψε εντυπωσιακά.

Ads

Σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό κανάλι CBC, μετά την επιβολή των κυρώσεων, τα Καλάσνικοφ απώλεσαν την πιο κερδοφόρα αγορά τους: Τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές έπεσαν σχεδόν στο μισό και το αρχικό σοκ ήταν ισχυρό, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Βλαντίμιρ Νμίτριεφ.

Ετσι, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία άρχισε να παράγει ακριβή αντίγραφα του θρυλικού όπλου, αλλά και σουβενίρ (από θερμός με μορφή σφαίρας, μέχρι κούπες) τα οποία μοσχοπωλούνται στο εξωτερικό, με το κεντρικό κατάστημα να βρίσκεται στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, το Σερεμέτιεβο.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία άλλαξε την δομή της, με το κράτος να διατηρεί το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο να ιδιωτικοποιείται.

Ads

Παράλληλα, ενταντικοποίησε την παραγωγή και άλλων τύπων προσωπικών όπλων και ανοίχθηκε περισσότερο σε νέες αγορές, όπως της Μέσης Ανατολής.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει μια πολύ γρήγορη άνοδος των εξαγωγών.

Επιπλέον, η εταιρεία κατάφερε να προσπεράσει τις κυρώσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω του παραρτήματός της, «Kalashnikov USA», δίνοντάς την άδεια να ξεκινήσει την παραγωγή όπλων, όχι μόνο φορητών, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει σε αγορές που μέχρι τις κυρώσεις δεν την ενδιέφεραν.

Από όλα αυτά προέκυψε το εμφανές γεγονός, πως αντί οι κυρώσεις να τσακίσουν την «Καλάσνικοφ», της έδωσαν… νέα οικονομική και αναπτυξιακή ανάσα, σε νέες αγορές και τομείς.

Τα Καλάσνικοφ είναι τα πιο διάσημα και δημοφιλή αυτόματα όπλα στον κόσμο. Το φθηνό κόστος κατασκευής, η απλή δομή τους και χρήση τους, η αντοχή και η άριστη λειτουργία τους κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, τα κατέστησαν τα αγαπημένα όπλα όλων των απελευθερωτικών κινημάτων στις μεταπολεμικές δεκαετίες, αλλά φυσικά και της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.