Ο κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Εμμανουέλ Μακρόν, θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 61% έναντι 39%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinionway, στον απόηχο της χθεσινής τηλεμαχίας των δυο υποψήφιων προέδρων που χαρακτηρίστηκε πρωτόγνωρης έντασης και… γλώσσας από τα γαλλικά ΜΜΕ. 

Ads

Αναφορικά με το ίδιο το ντιμπέιτ, το 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή τέως υπουργό Οικονομικών πιο πειστικό από την Λεπέν, ενώ το αντίθετο απάντησε το 34%.

Τα 2/3 των ατόμων που ψήφισαν τον αριστερό του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν -Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Τι έγραψαν τα γαλλικά μέσα για το ντιμπέιτ 

Το σύνολο του γαλλικού Τύπου, δεξιού και αριστερού, συνηγορεί υπέρ του Μακρόν.

Ads

«Μαρίν Λεπέν η στρατηγική του ψεύδους», είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η απογευματινή έκδοση της εφημερίδας «Le Monde».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Figaro» ο «λογικός Μακρόν», επιβλήθηκε του θυμού της Λεπέν, που «επέλεξε τη στρατηγική «άρματος μάχης», στέλνοντας άτακτες βολές προς όλες τις κατευθύνσεις με συνέπεια να μην μπορεί να θεωρηθεί ως ντιμπέιτ η χθεσινή συνάντηση».

«Παρόλα αυτά, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του και να μην παραβλέψει, το πόσο εκδικητική έχει γίνει η μισή Γαλλία ύστερα από τη σειρά των απογοητεύσεων και τις αποτυχίες των κυβερνώντων» υπογραμμίζει η «Figaro».

«Είναι αδύνατο ένα ντιμπέιτ με την Μαρίν Λεπέν» είναι ο τίτλος της «Λιμπερασιόν». Η οικονομική «Les Echos», υπογραμμίζει ότι ο επικεφαλής του «Εμπρός!» (En Marche) «κατέρριψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα» της Λεπέν.

image

Tη γαλλική Δημοκρατία ως «Ωραία κοιμωμένη», ενώ ο πρίγκιπας Μακρόν της ζητάει να ξυπνήσει, τον εμποδίζει όμως η ξανθιά μάγισσα με τα χαρακτηριστικά της Λεπέν, παρουσιάζει πρωτοσέλιδο σκίτσο στην «Οpinion» με τίτλο – λεζάντα την αναταραχή στη γαλλική κοινωνία: 

«Οι οικονομολόγοι τρώνε τα σωθικά τους, τα κόμματα διασπώνται, οι διανοούμενοι παραληρούν, η καθολική Εκκλησία έχει για τα καλά μπλεχτεί, τα συνδικάτα υπεκφεύγουν. Πρόκειται για ρωγμές που θα είναι δύσκολο να μειωθούν» καταλήγει το δημοσίευμα.